måndag 11 augusti 2014

The Spymaster's Lady

Historisk romance som jag nog inte kommer att hänga upp i någon julgran, direkt. Roande ibland, men saknar "det där".

Storyn går i korthet ut på att Annique, som är fransk spion, under ett tillfälligt uppehåll i en mörk och hemsk fängelsehåla (tillfällig eftersom hon är så oerhört kompetent att hon raskt lyckas rymma därifrån) träffar den engelske spionen Robert Grey. Tycke uppstår i princip genast mellan de bägge spionerna. Fast det är ju förstås inte särskilt bra, för detta är Napoleonkrigens tid och de bägge spionerna är förstås dödsfiender egentligen. Annique sitter dessutom inne med Napoleons überhemliga planer för att invadera England, så samtidigt som Grey vill ha hennes kropp och själ så vill han samtidigt åt hennes hemligheter.

Ja. Det är väl ungefär detta, med ett antal tvister i spion-historien (som jag inte tycker så mycket om att läsa), och så förstås med ett antal fnurror på kärlekstråden mellan de bägge spionerna (som är bättre att läsa om men ändå rätt tröttsam). De blir kära. De får inte bli kära. Grey tillfångatar Annique. Annique försöker döda Grey. Annique försöker fly. Annique försöker döda Grey. Annique försöker fly (upprepa ungefär 20 gånger). De fortsätter att vara kära i varandra. Andra skurkaktigare och elakare spioner är också efter Anniques hemligheter, och vill prompt döda henne också när de ändå håller på, liksom. Därför måste Grey skydda henne, trots att hon egentligen är precis lika kompetent som honom på att både skada andra och skydda sig själv. (why?? först ägnas inledningskapitlen åt att måla fram Annique som den bästa och smartaste spionen ever, för att ju mer boken framskrider övergå till att hon ska skyfflas runt och beskyddas i parti och minut. Glömde hon sina kunskaper? Eller var kunskaperna OK, bara det att Männens Kunskaper ju är o så mycket bättre i slutändan???)(morr)

Hur kompetent denna Annique än är så gillar jag inte att läsa om henne. Hon har ett väldigt jobbigt sätt att prata, liksom pladdrande med alldeles för många meningar (tror att detta ska visa att hon pratar franska, för när det så småningom kommer med en man till som pratar franska så pratar han lite på samma sätt). Och denne Robert Grey känns alldeles för felfri. Och de upprepade Annique-försöker-fly-från-Grey-tillfällena känns efter ett tag hyfsat tjatiga.

Dessutom är det på tok för mycket av den där spionspänningshistorien och för lite romantik. Tycker jag.
Nä, vidare i historisk romantik-djungeln, jag vet att det finns så mycket annat att upptäcka som jag säkert gillar bättre.

Titel: The Spymaster's Lady
Författare: Joanna Bourne
Utg år: 2008
Köp den till exempel här eller här
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar