tisdag 26 augusti 2014

Timmy Tabbes klantiga detektivbyrå

Jag har haft den här boken inlånad alldeles för länge på mig nu. Sommarlovet är slut, barnen är tillbaka i skolan och alla Jeff Kinneys böcker i serien Dagbok för alla mina fans är som vanligt utlånade. Och jag kan inte med gott samvete låta den här boken ligga på mitt skrivbord längre eftersom den helt säkert kommer att lånas av just alla de där Kinney-läsarna.

Problemet är bara det att jag inte hunnit läsa ut den. Att jag faktiskt inte pallar läsa ut den eftersom jag ledsnade efter ungefär 20 sidor. Och så håller jag på att klura ut hur jag ska skriva ett inlägg om den som inte alltför mycket beskriver hur trist jag egentligen tycker den är utan i stället framhäver hur bra den kommer vara att sätta i händerna på alla de där som helst inte vill läsa någon bok alls.

Så, ja. Nu har jag väl gjort just det, tror jag. The ärlig way.

Den här boken berättar med en uppsjö av roliga bilder om den otroligt klantige och inte särskilt trevlige Timmy och hans detektivbyrå som han driver i sin mammas garderob tillsammans med en isbjörn. Timmy är inte smart. Inte någonstans. Och isbjörnen...ja, den är ännu osmartare. Om nu isbjörnar kan sägas vara osmarta.

Timmys detektivbyrå får (så långt jag har läst) två fall som han totalt klantar bort, innan The Big Katastrof inträffar som är att detektivbyråns fortskaffningsmedel, aka tabbmobilen, aka Timmys mammas segway, försvinner. Förutom detta får vi läsa om Ondskan själv, som är Korrina Korrina, en tjej i Timmys klass som driver en konkurrerande detektivbyrå (som går mycket bättre än Timmys). Och om hur riktigt urusel Timmy är i skolan.

Hela tiden insprängt i texten kommer de roliga bilderna, som ger texten lite tvister och roligheter som inte alltid skrivs ut. 

Reglerna för användandet av mammas segway

Exempel på hur icke-bra det är att ha en isbjörn till att sköta bokföringen

Fallet med den döda hamstern
Och det ÄR roligt. Ja! Fast efter de där tjugo sidorna jag nämnde i början så har jag tröttnat helt och hållet på en story som inte rör sig framåt pga ständiga små roligheter, bilder och skämt. Men - och detta är viktigt - jag tror att det här passar just dem som har svårt att ta sig igenom längre texter. Som läser böcker i småportioner. Som inte är läsvana, 47-åriga bibliotekarier utan i stället kanske rätt läsovilliga 10-åringar eller så. Eller 12. Eller som har läst alla Dagbok för alla mina fans och vill ha mer i samma stil.

OK? Den kommer att lånas. Och nu har den legat alldeles för länge på mitt skrivbord.

Titel: Timmy Tabbes klantiga detektivbyrå
Författare: Stephan Pastis
Originaltitel: Timmy Failure - mistakes were made
Översättning: Leif Jacobsen
Illustrationer: Stephan Pastis
Utg år: 2014
Förlag: Semic
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar