torsdag 14 augusti 2014

Hösten, hösten, hösten


Litteraturkvalster har gjort en enkät om höstens kommande böcker för att trösta sig inför det kommande höstmörkret. Jag hänger på! Inte för att trösta mig - jag är en typisk höstmänniska som älskar när det inte är vackert väder som "måste tas till vara på". Hej läsfåtölj! Och hej alla fina böcker som ska ges ut i höst!

Min första känsla när jag sonderat höstutgivningen: Den ska jag nog hinna läsa…och den. Och den! Och kolla här - den här bokserien också!!
Inte sjutton behöver jag sova alla nätter?

Jag längtar särskilt efter: De stunder då jag har tid och ork att försjunka i tjocka fantasyromaner. Till exempel den här, som ska komma i oktober: The Slow Regard of Silent Things av Patrick Rothfuss. Det är ju inte den efterlängtade fortsättningen om Kvothe, utan i stället en fristående berättelse om Auri, den tysta flickan som lever i källargångarna under universitetet, och som är med i böckerna om Kvothe.

Jag blev förvånad över: att jag överhuvudtaget sitter och skriver det här inlägget om höstläsning. Var tog sommaren vägen? Var det inte april alldeles nyss??

Jag är nyfiken på: Outtalat av Sarah Rees Brennan svarade Litteraturkvalster…och svarar jag också! Har läst massor om den här och så är framsidan så grymlans snygg. Och så undrar jag mycket om James Frey/Endgame – Kallelsen är något blekt Hungerspelsliknande eller om det är något nytt och fantastiskt kan-inte-sluta-läsa-objekt.

Som jag har väntat på den här fortsättningen: Den femte boken om Bricken, Glödens färger, av Vibeke Olsson, som ska komma i november. Eller, helt ärligt, jag har inte alls väntat på den förrän nu. Jag visste inte om att den skulle komma - jag trodde att Amerikauret, fjärde boken, var den sista om Bricken, och blev så glad när jag fick höra om denna femte bok.

Dessa är inga debutanter men jag blir nyfiken på de här ändå: Åsa Larssons barnboksdebut tillsammans med Ingela Korsell: urban fantasy för barn i Nidstången och Grimmen, första två böckerna i serien PAX.

Jag blev själv förvånad men jag blev inte alls sugen på att läsa: Allegiant, sista delen i Divergent-trilogin av Veronica Roth. Dottern läste den på engelska i somras, och hon var inte överbegeistrad så jag känner mig rätt ljum (var rätt less redan när jag läste Insurgent, även om jag älskade Divergent). Inte heller känner jag mig sugen på Champion, sista boken i Legend-trilogin av Marie Lu. Lite samma fenomen där - tyckte inte tvåan var lika bra som ettan. Så de blir väl ytterligare två oavslutade trilogier i min samling av sådana.

Jag hänger på locket till brevlådan när denna bok kommer: Bockarna Bruse kommer igen av Björn F. Rörvik. Det låter ju inte som den mest rafflande boken, om man bara ser titeln och inte vet att den är en fortsättning på Bockarna Bruse i badhuset som nog är en av de roligaste bilderböckerna jag vet. En riktig pärla, och jag har läst den högt oräkneliga gånger. Och nu en till? I samma stil? Yes!

Jo jag vet att denna bok inte är med i höstutgivningen, men till hösten ska jag banne mig äntligen läsa: Ull av Hugh Howey. Den har legat i läsplattan väldigt länge nu och tittat dystert på mig.

Höstmotto: Det finns inga bra väder och bara dåliga kläder. Alltså borde du få sitta inne alla dagar och bara läsa.Vilka böcker missar inte du i höst? Häng på Litteraturkvalsters enkät, du också!

6 kommentarer:

 1. Ull har jag glömt bort! Jag inväntar kanske pocketutgåvan. Jag har missat Endgame och att James Frey skriver ungdomslitteratur! Den vill jag också läsa. /Fanny Litteraturkvalster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du en ny enkät till våren kanske Ull blir svaret då också? (för oss bägge ;) )

   Radera
 2. Jag borde kanske göra denna enkäten jag med. Höstterminrn startade för mig i måndags som lärare och det kändes som att höstvädret kom med den! ;O (: (Och nej - jag ogillar inte hösten). (;

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar också på skola (skolbibliotek) och började också jobba i måndags - och då tog sommaren slut kändes det som (även om inte vädret tyckte det riktigt än...).

   Radera
 3. Svar
  1. Tack! Det finns så många böcker att längta efter :)

   Radera