måndag 27 juli 2015

A Conspiracy of Kings

Detta är fjärde boken i den alldeles fantastiskt bra serien The Queen's Thief. Så här är det: gillar du fantasy det minsta så måste du läsa den här serien. Och är du en fantasyskeptiker så måste du ändå läsa den här serien just för att bli övertygad om hur mycket mer fantasy kan vara än talande enhörningar och skäggiga dvärgar med yxa. Den här serien Är Så Bra. Läs!

Men - du måste börja från början med The Thief. Och de här böckerna bygger på smarta avslöjanden, så eftersom du givetvis tänker läsa The Thief  men kanske inte har kommit igång med den ännu, så SKA DU INTE LÄSA VIDARE I DEN HÄR TEXTEN eftersom du då får de tre föregående böckerna spoilade. 

Så precis som när jag skrev om The King of Attolia så skriver jag nu vidare i min ensamhet, och så för er lyckliga själar som också har läst alla fyra böckerna i serien och som förtvivlat längtar efter att Megan Whalen Turner ska skriva färdigt de två sista böckerna (det ska bli sex, har jag förstått). Men hon tar tydligen vääääääldigt lång tid på sig för varje bok. The Thief kom redan 1996...

A Conspiracy of Kings fjärmar sig tyvärr ännu längre från allas vår favorit-smarte-tjuv Gen, och Whalen Turner fortsätter att leka med berättarperspektiven. I första boken berättade Gen i ett förstapersonsperspektiv, i andra var han fortfarande i centrum fast i tredjepersonsperspektiv, i tredje fick vi följa allt från soldaten Costis ögon, och nu i fjärde är vi tillbaka till förstapersonsperspektivet. Fast nu är det Sophos som berättar. Sophos som i The Thief länge bara benämndes som "Useless the younger" av Gen, men som nu hastigt har ärvt tronen i Sounis och blivit kung.

Sist vi hörde talas om Sophos var det som rykten om att han skulle ha försvunnit. Nu är det alltså han själv som berättar om vad som hände (han blev slav...), och han berättar det för någon annan men vem det är får vi inte veta förrän kanske en tredjedel in i boken. När vi får veta vem det är övergår berättandet till tredjepersonsperspektiv igen, och det är först nu som Gen kommer in i handlingen igen.

Det är fortfarande smart, och bra, och överraskande. Men jag saknar Gen. Sophos är en fin kille på alla sätt - men han är inte Gen. Så är det bara.

Nu längtar jag vansinnigt efter bok fem. Det här: hela landet Eddis måste utrymmas???

Titel: A Conspiracy of Kings
Serie: The Queen's Thief #4
Författare: Megan Whalen Turner
Utg år: 2010
Förlag: HarperCollins
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar