onsdag 1 juli 2015

The King of Attolia (The Queen's Thief 3)

Denna förträffliga serie! Denna förträffliga författare! Jag är SÅÅÅÅ imponerad!

Med det sagt vill jag nu att du ska sluta läsa här och UTFÄRDAR SPOILERVARNING eftersom det näppeligen går att skriva om denna den tredje boken i serien The Queen's Thief utan att avslöja fina grejer om de två första böckerna. Ska du läsa dem så läser du inte det jag skrivit nedan. OK? Och eftersom det är helt självklart att du ska läsa dem så läser du inte vidare nu.

Så. Alltså. Nu skriver jag vidare för mig själv i min ensamhet.

Eugenides råkar ha blivit kung av Attolia. Det följde liksom med när han gifte sig med drottningen av Attolia. Men han vill inte regera. Han vill inte ha ett följe med hovfolk rännande efter sig vart han än ska. Han vill inte bli skyddad av ett gäng vakter i alla möjliga situationer. Han vill inte bestämma saker som är viktiga för ett helt land. Han vill hålla sig i skymundan och bara vara make till drottningen.

Och alla avskyr honom. Komma här och tvinga deras älskade drottning att gifta sig med honom? Vad ska hon med honom? Alldeles för ung, och en okultiverad "goatfoot" från bergslandet Eddis. Inget vet han om hur man bör uppföra sig - sitter som en jäkla skrivarlärling i den jäkla tronen och har Inte Vett Att Uppföra Sig Som En Riktig Kung. Soldaterna skrattar åt honom. Hovfolket utsätter honom för skämt som sand i maten och att leda runt honom på onödigt långa omvägar när de ska någonstans i slottet, och så hånler de åt honom i smyg och pratar skit om honom. Och drottningen? Hon pratar artigt med honom vid frukosten och sitter med honom vid middagen, men ser knappt åt hans håll i övrigt.

Eländigt. Dessutom längtar han hem, Gen.

Men hörni? (ja just det ja, inga "hörni" eftersom ni inte läste vidare) Det här är Eugenides. Och Megan Whalen Turner. Tro inte på allt ni ser.

Annan sak som är intressant: I första boken var det Gen själv som berättade i ett förstapersonsperspektiv. I andra boken hade berättelsen fjärmat sig från honom till ett tredjepersonsperspektiv, men ändå med Gen ständigt i centrum. Nu? Nu får vi berättandet ännu längre ifrån Gen - det är fortfarande tredjepersonsperspektiv men nu får vi hela tiden se allt utifrån soldaten Costis ögon. Han, som från början är en av dem som avskyr den nye och ovälkomne kungen.

Strax kastar jag mig över bok fyra i The Queen's Thief: A Conspiracy of Kings. Sen finns det ännu inga fler böcker i serien. Det SKA komma två böcker till har jag läst mig till på nätet, men när de kommer vet ingen. Hon tar tid på sig för varje del, Megan Whalen Turner - men så blir det också så ohyggligt bra när det är färdigt.

Titel: The King of Attolia
Serie: The Queen's Thief #3
Författare: Megan Whalen Turner
Utg år: 2006
Förlag: HarperCollins
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Lydde förmaningen och läste bara inledningen på detta inlägg ;). Första boken nu tillagd i den elektroniska önskelistan.

    SvaraRadera