tisdag 25 augusti 2015

Livet efter dig

Jag läste nyss hos Kattugglan hur hon hade en stor längtan efter att hitta den perfekta slurp-boken - "en sån där bok som en bara flyter igenom, slurpar i sig i en läsning eller två."

Perfekt benämning, det. Slurp-bok. Och Livet efter dig är just en sådan slurp-bok. Jag började läsa den på kvällen, och nästa kväll var den utläst - tydligen hade jag ett enormt behov av flytläsning, humor, bra språk och feel-good.

Den här boken har allt det. Märkligt nog, eftersom den mitt i all feel-good, kärlek och humor handlar om dödshjälp. Jag märkte när jag läste att jag nog inte har funderat igenom ordentligt hur jag ställer mig till dödshjälp - har nog varit vagt positiv till det och tänkt på svårt lidande människor som ska få avsluta sina plågor när de vill och inte när den egna kroppen till sist ger upp. Men dödshjälp för att livet aldrig kan bli det samma? Som för Will Traynor i Livet efter dig som är totalförlamad efter en trafikolycka och aldrig mer kan få tillbaka sitt liv före olyckan med ett bra jobb, pengar, resor och upplevelser till max. Jag kan fortfarande förstå honom. Men det är när boken vid något tillfälle berättas ur hans mammas synvinkel som det tar tvärstopp inuti mig. Om något av mina barn skulle be mig om detta? Jag kan inte ens tänka tanken ut - där går en nattsvart gräns i min fantasi.

Allvar, alltså. Men också värme och lycka och hopp. Lou Clark blir anställd som Wills personliga assistent, och ger sig själva den på att hon ska få honom att vilja fortsätta leva. I början av deras bekantskap går det synnerligen knackigt - Will är sluten, bitter och elak mot Lou, och Lou känner sig bara fel och klumpig och i vägen, och vet inte riktigt vad det är hon ska göra med Will (han har en sjukvårdare som sköter det kroppsliga och medicinering och sånt). Hon har bara tagit assistentjobbet för pengarnas skull. Men så sipprar de in i varandra, Lou och Will, och det är så bra berättat. Bara en sådan sak att jag blir lycklig över att hon får honom att vilja sitta i trädgården...

Vad jag är glad som har flera böcker av Jojo Moyes olästa!

Titel: Livet efter dig
Författare: Jojo Moyes
Originaltitel: Me before you
Översättning: Emö Malmberg
Utg år: 2013
Förlag: Printz Publishing
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Åh, den är så fin den här boken! Håller med att det är en slurp-bok och det påminner mig att jag har uppföljaren framför mig i höst att se fram emot:) efterlängtad deluxe!

  SvaraRadera
 2. Slurp-bok. Hihi. Bra ord. Denna ska jag läsa, har en stark åsikt om aktiv dödshjälp så ska bli intressant att se hur bokens olika perspektiv påverkar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar ännu mer intressant för dig då tror jag. Hoppas du gillar den!

   Radera