måndag 16 november 2015

Det är inte jag, det är du

Det finns ett ställe i den här boken som kom helt utan förvarning... och som jag har bläddrat tillbaka och läst om och om igen kanske sju eller tio gånger. Eller nåt sånt. Ett riktigt hallelujah-moment! Men helt förutom just det stället så tycker jag väldigt, väldigt mycket om den här boken.

Delia och Paul har varit ihop i tio år nu, och delar liv, hus och inkontinent hund. Men på samma kväll som Delia friar till Paul (och får ett överraskande ljumt ja) så upptäcker hon att han är otrogen. När sedan hennes jobb blir mer hopplöst än vanligt så packar hon en väska och flyr till London där hennes bästa väninna Emma bor. I London får hon ett jobb på en pr-byrå, med en sällsynt slem karl till chef (sexistisk är bara förnamnet, och dessutom förklarar han att "han aldrig står i kö" som princip... helt förutom de skumma affärsmetoder han använder sig av). Sakta upptäcker Delia dock sig själv där i London, och inser att det inte är sitt eget liv hon har levat de senaste tio åren, utan mer Pauls, eller som den oumbärliga halvan i Paul-Delia.

Mhairi McFarlane tar helt vanliga människor och gör något underbart med dem. Delia själv är långtifrån perfekt, och de hon möter är så väldigt mänskliga. Hennes bror Ralph, till exempel: snart trettio år gammal, jobbar på ett gatukök (och är överviktig), tillbringar all ledig tid med datorspel samt bor fortfarande hemma. Ändå är han definitivt en karaktär beskriven med kärlek, och en som behövs i Delias liv.
Kärleken är viktig i hennes böcker, men inte det som gör att jag läser dem - jag älskar Mhairi McFarlane för hennes människor, hennes dialoger och allt det där som gör detta så äkta.

Jahaja... fatta att jag nu måste vänta ända tills maj 2016 innan jag kan läsa hennes nästa bok som ska heta Who's That Girl Det blir en tuff vinter. (får väl bläddra upp Det Där Stället i den här boken några gånger till för att överleva)


Titel: Det är inte jag, det är du
Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: It's Not Me, It's You
Översättning: Susanne Mickelsson Sparv
Utg år: 2015
Förlag: HarperCollins Nordic
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

  1. Nu är jag sådär galet nyfiken på Det Där Stället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger som till skolbarnen när jag har bokprat för dem: Då får du ju läsa boken! :)

      Radera