söndag 15 november 2015

Sista brevet från din älskade

Jag lyssnade på den här som ljudbok, och höll nog på med det alldeles för länge och vid tillfällen som kom alltför sällan tror jag. Jag kom aldrig riktigt in i den, drabbades aldrig av den där måste-läsa-färdigt-frenesin jag har fått av andra Moyes-böcker.

Det handlar om två kvinnor i två olika tidsperioder: Ellie i nutid och Jennifer på 1960-talet. Bägge i London, dock, och det hela känns mycket brittiskt. När vi först träffar på Jennifer ligger hon på sjukhus och har vaknat upp efter en bilolycka. Hennes make Lawrence sitter vid hennes sida, men hon kan inte minnas att hon är gift med honom. Hon minns ingenting av sitt liv före olyckan, inte ens vad hon själv brukar tycka om att göra, ha på sig eller någonting. Hon känner sig för i sitt liv som hustru till en rik affärsman, och inser att hennes liv enbart består av vara dekoration och inramning till mannens karriär. Typ. Efter ett tag hittar hon i sina egna gömmor brev som är till henne, kärleksbrev av någon som verkligen kan konsten att skriva kärleksbrev. Det är från någon som kallar sig B, och som definitivt inte är hennes man. Vem är han? Varför kan hon inte minnas honom?

Ellie i nutid jobbar som journalist på en tidning, och i arkivet hittar hon en mapp med just de där breven till Jennifer från den mystiske B. Själv har hon trassel både på jobbet och privat, och ännu värre verkar allt bli nu när hon lägger allt åt sidan för att ta reda på vilka människorna bakom de där kärleksbreven är.

Jag tycker om att läsa om Jennifer och Boots (och Jennifers historia är dessutom berättad i två tidsplan i sig: före och efter olyckan, bara för att krångla till alltihop ännu mer...), men blir aldrig sådär wow utan mer väldigt frustrerad. Det är så onödigt sista-minuten-hinder-jobbigt för dem! Ellie gillar jag inte alls - jag kommer henne inte nära, och blir mest irriterad på det hon gör (eller inte gör). Och kopplingen mellan Ellie-nu och Jennifer-då känns för mig rätt krystad.

Men som sagt - jag tror att jag hade gillat den här mer om jag hade läst den som pappersbok i ett svep så att jag hade fått historierna mer sammanhållna.

Titel: Sista brevet från din älskade
Författare: Jojo Moyes
Originaltitel: The Last Letter from Your Lover
Översättning: Emö Malmberg
Ljudbok - uppläsare: Gunilla Leining
Utg år: 2014
Förlag: Printz Publishing
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar