lördag 28 november 2015

Skorstensjul

Ett stort tjoho!! för ännu en fin adventskalenderjulbok! Eller vad man ska kalla dem, de där som är uppdelade i tjugofyra kapitel, att läsas (eller som jag allra mest tycker: högläsas!!) ett kapitel om dagen fram tills jul. För några år sedan slet jag mitt hår efter lämpliga böcker att ge till alla lärare på skolan som frågade efter sådana böcker - och nu finns det många!!

Skorstensjul är riktigt fin. Jag älskar illustrationerna med snö och stockholmsmiljö, och tycker väldigt mycket om berättelsen också. Det handlar om tre barn som sent en kväll kommer med tåg till Centralstationen i Stockholm. De har rymt från ett barnhem (okänt var, och med märkligt få detaljer och minnen därifrån nu när jag tänker efter på saken... konstigt när det fram tills nu ändå har utgjort de här barnens hela liv??) och tänker sig nu bara i princip mellanlanda i Stockholm innan de ska hämtas till ett liv i sus och dus i Sydafrika. Magos pappa äger tydligen en guldgruva där, och hon har skrivit mängder av brev till honom och bett honom hämta dem innan jul. Breven postar hon till en obskyr poste restante-adress, och det verkar oklart om hon någonsin får några svar. Det hela verkar rätt hopplöst, och nu när de kommit till Stockholm har de inte mycket pengar och ingenstans att bo.

Men de träffar Skorstensbarnen! Först Lilla Haj, men sedan andra. Skorstensbarnen klarar sig själva, och bor uppe på taken i Stockholm. Just Lilla Haj och hennes bror bor i en riktig liten stuga uppe på ett tak, en stuga de fått av "gubben som byggde det", en viss Karlsson som dessutom påstod att han kunde flyga... (ungefär här smälte jag för den här boken)

Och de träffar Niklasson, en hemlös man med smutsigt skägg som håglöst sitter och tigger inne på Centralen, med en fiol han säger att han inte kan spela på.

En Niklasson med skägg... i en julbok? En äldre man som har tappat minnet? Vem kan väl denne Niklasson vara?? Här kommer spoilertips: han brukar ha ett antal små nissar till hjälp. Han är en fena på att framföra flygande fordon, dragna av ett antal renar. Han äääälskar risgrynsgröt, och äter vid ett tillfälle faktiskt fem tallrikar fulla av gröt...

Högläsning anbefalles!

Titel: Skorstensjul
Författare: Mårten Sandén
Illustrationer: Lina Bodén
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Åh, vad jag blir sugen på att läsa den men har ju nu varken egna barn eller klass att läsa för. Kan kanske högläsa för kära maken? (M)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en lysande idé, tycker jag! Fram för mer make-högläsning!

   Radera
 2. Vilken ålder är lämplig? Mina barn är 5, 8 & 10. Både maken och jag närmar oss 40. Tror du att den passar oss allihopa? :-)

  SvaraRadera
 3. Ja! Femåringen hänger med på det här, absolut, och perfekt för de äldre barnen med! Och ni vuxna kommer att njuta av illustrationerna och referenserna som finns lite här och var. Kör på!

  SvaraRadera