onsdag 9 mars 2016

A Hat Full of Sky

Jag fortsatte att lyssna på när Stephen Briggs läser om Tiffany Aching och känner att jag är lite kluven till just de här Discworldböckerna. Alla partier där the Wee Free Men är med är roliga, och när de vuxna häxorna är med, eller när det handlar om en eller annan trollkarl från Unseen University eller när dvärgen som har affären för häxutstyrsel får försöka kränga de finaste hattarna. Det vill säga - alla de delar i boken som så att säga är Discworld, med den Pratchettska humorn i full sving. De älskar jag, och där läser dessutom Stephen Briggs som bäst.

Men Tiffany Aching själv är rätt så himla tråkig, faktiskt. Och det mesta i boken är ju faktiskt om henne - de andra är bifigurer och krydda. Jag vet inte om det är för att detta är en ungdomsbok, eller för att Tiffany själv bara är tolv eller tretton år gammal, som gör att Pratchett låter henne vara så redig och klok och göra det rätta hela tiden. Hon känns inte ens Pratchett, faktiskt.

Här kommer hon som lärling till häxan Miss Level - och Miss Level själv så som varande bifigur är då en mycket rolig bekantskap (hon är en person i två kroppar)(det är komplicerat), för att inte tala om att hon i huset har en ondageist (dvs motsatsen till en poltergeist - en ondageist hatar oordning och lägger hela tiden tillbaka saker på dess rätta platser). De små blå Nac Mac Feegles följer efter ett tag efter Tiffany, eftersom de inser att hon är i fara då en Hiver är ute efter henne. Hiver är något mystiskt väsen som typ tar över kroppar (låt oss stanna vid den förklaringen). Och att få läsa om dessa små blå män när de för att kunna resa obemärkt samarbetar för att med hjälp av stulna kläder se ut som en enda stor människa - det är värt alla de långtråkiga partierna när Tiffany funderar på Det rätta och sin überrediga granny Aching som gjorde allt rätt.

Storyn i sig med Tiffanys kamp mot den där Hivern var alltså inte särskilt kul - men alla bifigurer och detaljer gjorde den ändå läsvärd. Och Stephen Briggs gjorde den absolut lyssningsvärd.


Titel: A Hat Full of Sky
Serie: Discworld: Tiffany Aching #2
Författare: Terry Pratchett
Ljudbok - uppläsare: Stephen Briggs
Utg år: 2004
Förlag: Random House
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar