onsdag 2 mars 2016

Skäms du inte??!

Den här veckan har vi skämskuddetema på Kulturkollo, och jag tar därför tillfället i akt att ställa den där Carolina mot väggen och ta reda på om hon borde skämmas eller inte:

Finns det något du läser eller tittar på som du skäms för? Hur stor är din skämskudde egentligen? Vilka böcker tar du inte upp på "Läst 2016"-listan?

Carolina, tittar upp från pågående romance av Mary Balogh, bok nummer trettiofyra eller trettiofem eller nåt bara för i år som behandlar vikten av rätt balklädsel, breda bringor och missförstådda män, kärlek på längden och kärlek på tvären med gemensam nämnare regencymiljö i England: ... eeeh va? Jag förstår inte frågan?

Det där du håller i, till exempel! Stereotyper! Den enda och rätta! Skrattande ögon! Samtidiga och multipla orgasmer! Äktenskaplig lycka! Skäms du inte?

Carolina: Nej. Jag älskar att läsa det här. Alltså är det bra.

Så det är inte därför du läser alla de där romanceböckerna i din Kindle, då? Haha, nu kom jag allt på dig - det är eftersom folk inte kan se vilken bok du läser när du håller i en läsplatta som du läser alla dina romance i din Kindle!

Carolina: Nope - det är för att det är så himla smidigt att skaffa böcker till sin Kindle. Jag kan åka på semester med tjugotre titlar av Mary Balogh i bagaget. Suveränt!

Men jag har sett dig sitta och läsa barnböcker alldeles själv bland folk, utan att ha minsta barn i din omgivning som liksom legaliserar det där läsandet. Fyrtioåtta år och senaste LasseMaja-boken eller så. Skäms du inte?

Carolina: Nej, skäms gör jag inte (fler vuxna borde läsa barnböcker!), men några av de där gångerna (typ när jag läser börja läsa-böcker) skulle jag velat ha en liten skylt på bröstet som förkunnar att detta är "Carolina, barnbibliotekarie, OKad för att läsa alla möjliga barnböcker lite när det faller sig". Fast de flesta känner redan igen mig, och vet att jag har en gigantisk osynlig skylt på ryggen där det står "BOKNÖRD" så de bryr sig inte.

Filmer du skäms för att du ser, då? TV-serier du inte vill att folk ska veta att du följer?

Carolina: Filmer... aha, du menar andra filmer än Disneyfilmerna, Star Wars och Sagan om ringen?

Alltså, ja, eller nej, eller... tja somliga skulle kanske kalla just dem för skämskuddetittning för någon som är fyrtioåtta. Men du ser alltså inga andra filmer?

Carolina: Nej. Jag är värdelös på film. Och jag följer inga TV-serier. Det övergår min förmåga. Och om det är något jag skäms för så är det möjligen det faktum att jag är så fruktansvärt dålig på det här med film och tv och skådespelare och hela rörlig-bild-konkarongen.

Suck. Jag tror att jag i stället passar på att fråga dina tonårsbarn vad du borde skämmas för. Vi börjar med dig, Tonårsdotter 14. Gör din mamma något hon borde ha skämskudde för?

Tonårsdotter 14: Mamma? Pinsam?? Asså... driver du med mig? Meh... bild av min mamma: hon går bredvid mig på köpcentrumet. Hon har fel kläder. Hon håller hakan fånigt framåt. Hon har blå slingor i håret. Hon går in i folk hon inte känner. Hon går och nynnar på ledmotivet ur Pirates of the Caribbean. Högt, så att alla hör. Fast jag går bredvid. Och ja ba: Mamma! Tyst! Och hon ba: Vad har jag NU gjort?
Asså: I rest my case.

Ehrm. Ja. Du är fjorton, var det så? Jag formulerar om frågan: Finns det något din mamma gör som hon inte borde skämmas för?

Tonårsdotter 14: Nej.

Jaha. Nähä. Vi låter frågan gå över till Tonårsson 16. Gör din mamma något hon borde ha skämskudde för?

Tonårsson 16: Du är en skämskudde.

Och med detta tar vi och lämnar Carolina i det skämskuddeland där hon tydligen framlever alla sina dagar i en förnöjd men pinsam tillvaro.10 kommentarer:

 1. Vadå? Får man inte läst barnböcker efter en speciell ålder om man inte är barnbibliotekarie?! Attans... Jag läste ju Harry Potter när jag var 40+... gör det något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Harry Potter är nog OKad han också. Ändå gjordes det särskilda omslag till de vuxna som ville läsa...
   Nä men du har rätt, och jag håller väldigt mycket med dig: Bara för att man är 40+ så behöver man INTE sluta läsa barnböcker. Jag tycker fler vuxna skulle hitta in bland barnbokshyllorna - där finns så mycket bra!

   Radera
 2. Hahaha härliga du!

  SvaraRadera
 3. Haha, underbart. Men Star Wars kan man väl lätt klassa som allmänbildning ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag. In med Starwarskunskap i skolorna! Och snart räknas det som klassiker, och om hundra år nog som finkultur ;)

   Radera
 4. Underbart inlägg!

  Älskar Star Wars, Harry Potter och Sagan om ringen och jag skäms aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Bästa filmerna! (och... eeeh... enda filmerna)

   Radera