onsdag 27 april 2016

Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner

Några av mina favoriter i Hcg-hyllorna (alltså för ca 9-12 år) är Siri Sponts fantastiska böcker om Tilda, där Jonna Björnstjerna har illustrerat alla dessa listor som inleder varje kapitel. Så roliga böcker, och så bra! Och så himla glad jag blev när jag fick reda på serien Emres handbok, också skriven av Siri Spont och illustrerad av Jonna Björnstjerna, men nu för de något yngre barnen (ca 7-9).

Nu har jag äntligen fått läsa första boken om Emre, och jag gillar! Mycket! Så fort det funderas det minsta på att prata vänskap i klassen, eller när barn kommer och frågar efter böcker som "handlar om såna som finns på riktigt, liksom" - ta fram den här boken! Ta också fram den när barnen frågar efter något som är "roligt att läsa"! Ta dessutom fram den när barnen frågar efter böcker som "är som dagbokförallaminafans" eftersom Emreböckerna har handstilstypsnitt och många illustrationer, precis som dem, men är lättare att läsa.

Sammanfattningen blir väl alltså att den här boken egentligen rekommenderas när som helst? Till vem som helst? Även för högläsning? Jepp! Skaffa den bara!


Nå, nu har ni fattat att jag gillar. Vad handlar den om då, boken? Jo, den handlar om en kille som heter Emre, och som vi egentligen inte får veta vilken klass han går i. Trean, kanske? Han skulle gärna vilja ha en kompis som mest är hans egen, men har ingen. (annat är det med hans lillebror Izzet, som alltid omges av en skock beundrande kompisar av bägge kön) Varje gång det börjar någon ny i Emres klass hoppas han att just den ska bli hans egen kompis, men så har det inte blivit. 

Nu börjar Ömer i Emres klass. Ömer är en sådan som alltid omges av katastrofer. Han vill det inte - det bara blir så. Och när fröken presenterar honom för klassen säger han helt allvarligt att "jag vet inte om ni kommer att stå ut med mej". Det är inte bara det att saker rasar kring Ömer - han kan inte riktigt sitta still heller. Han kan inte ha tråkigt - då kryper det i hela kroppen på honom. Och så gör han saker direkt, utan att tänka efter först. Som när han hör något ljud från taket och direkt tänker att det är en fågel som kanske har gjort sig illa som hoppar runt där, och utan att vidare tänka igenom saken klättrar upp på taket för att rädda den. Eller som när han tar hela skolans skor ut på skolgården eftersom det saknas en enda uddasko för en elev. Eller.... ja, tillfällena är legio. 

Det fantastiska som händer är att denne virvelvinds-Ömer och denne försiktige och ensamme Emre blir kompisar. Och vi får läsa om så mycket annat på vägen: skolliv, kompisfunderingar, stressigt vardagsliv hemma, jobbiga syskon, läskiga killar i sjuan... och så Jonna Björnstjernas finurliga, fina illustrationer på varje, varje sida till det.

Som sagt - skaffa den. Läs den. Ge den till alla barn som vill ha något att läsa. Punkt.



Titel: Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner
Författare: Siri Spont
Illustrationer: Jonna Björnstjerna
Utg år: 2016
Förlag: Hippo bokförlag
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-10 år, och gärna som högläsning från ca 6 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar