onsdag 6 april 2016

Wintersmith - tredje boken om Tiffany Aching

Jag hade tydligen behov av små blå ilskna män som gillar att dricka sprit, stjäla andras grejer och att slåss (har de ingen annan att slåss med så sparkar de sig själva i huvudet eller så) - därför lyssnade jag på tredje boken om Tiffany Aching av Terry Pratchett. Och visst är de med igen, de små blå, eller Nac Mac Feegles. Fortfarande är det partierna där de är med som gör att jag gillar boken - Tiffany Aching själv är mest bara rätt präktig. Och jo, förutom de små blå så gillar jag häxorna i Tiffanys närhet också: Granny Weatherwax, Nanny Ogg, miss Treason, miss Tick och alla de andra. All häxighet! Allt häxgrejs som Pratchett driver med!

Sedan är (i rätt vanlig ordning) storyn i sig inget att hetsa upp sig över. Tiffany råkar blanda sig i en traditionell dans där Sommaren och Vintern ska mötas, och lyckas med konstverket att få Vintern kär i sig (Wintersmith alltså). Han blir helt till sig och låter alla snöflingor se ut som Tiffany Aching, gör rosbuskar blommande med rosor av frost, gör isberg i Tiffany Aching-form och annat kärlekskrankt. Han försöker till och med bli mänsklig men lyckas väl så där bra kan vi säga. Dessutom blir Sommar hyfsat irriterad på det hela.

Nå, det blir rätt tramsigt komplicerat, det där, och jag läser alltså hellre om hur häxor kollar efter första tecknen på lätt galenskap (som man löper risk för som ensamboende häxa i enslig stuga i skogen) hos varandra. De hälsar på hos varandra för tedrickande och skvaller, men det är alltså helt nödvändigt så att ingen av dem sätter igång att "go cackling" som är förstadiet till galenskap. Och så gillar jag postorderkatalogen från Boffo's i Ankh-Morpork - från den går det att beställa lösvårtor, kittlar i alla storlekar med lämpligt bubblande grejs, spindelväv i lösvikt och alla läskiga häxattribut som överhuvudtaget tänkas kan.

Uppläsningen är bra, humorn finns där - men böckerna om Tiffany Aching är faktiskt inte lika bra som de andra Discworldböckerna. De är mer uppbyggda kring handlingen än de andra böckerna (såsom varande ungdomsböcker?) - men handlingen håller inte så därför blir det mest roliga småpartier med små blå män och häxkul som drunknar i det andra.

Titel: Wintersmith
Serie: Discworld: Tiffany Aching #3
Författare: Terry Pratchett
Ljudbok - uppläsning: Stephen Briggs
Utg år: 2006
Förlag: Doubleday
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar