torsdag 28 april 2016

PAX: Näcken

Äntligen dags för nästa PAX-bok, och den här gången är den vackert gul! Som jag älskar att ställa fram alla de här böckerna bredvid varandra med de olika färgerna - oerhört snygg bokserie!

Men helt förutom det estetiska - så fortsatt bra det här är! Jag har jublat så många gånger över PAX-böckerna i den här bloggen, och det är bara att fortsätta. Alla människorna, förhållandet mellan Viggo och Alrik och deras fosterföräldrar, och med deras mamma. I den här boken får mamman, Yrsa, vara med också! Hon vill och försöker vara där för sina pojkar - Alrik är försiktigt avvaktande och beredd på att bli besviken, och Viggo är helt kolsyreyr av lycka. Det hela går väl sådär.

Och så skräcken! Gah - här handlar det om näckar och andra sjövarelser, och att dö döden genom drunkning. Bli nerdragen i vattnet av sjögräs, vara under isen i iskallt vatten och inte kunna komma upp till ytan, hamna i vattnet inuti en bil och inte kunna komma ut... åh, det är sånt här jag drömmar mardrömmar om och tycker är fruktansvärt otäckt. Och helt förutom allt det här vattenläskiga så fortsätter den övergripande storyn med den här mäktiga svarthäxan som opererar i kulisserna i Mariefred, och som vi inte vet vem det är men som skickar ut ondsketentakler via den där lilla impen med kattmössan, eller via skolsköterskan Maggan Migrän. (alltså, det här med Hej-Henry?...hu!)

Annan sak med den här serien som är bra? Det att det går bra att sätta igång att läsa bok 6, som detta är, och inte ha läst bok 5 sedan i höstas, men ändå hänga med på allt som händer redan från början. Jag, som alltid brukar få bläddra tillbaka i föregående bok i en bokserie för att minnas. Här behövs inte det - de skickliga författarna drar in mig redan i första kapitlet och får mig att snart att minnas allt väsentligt bara genom korta antydningar om det som hänt. Perfekt!

Nu är det bara att sätta igång med vänta, vänta och vänta på bok sju: Pestan som kommer i oktober (och ser ut att gå i rödbrunt, för dem som likt mig går igång på det här med färger).

Titel: Näcken
Serie: PAX #6
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustrationer: Henrik Jonsson
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. vilken ålder vänder sig Paxböckerna till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Främsta målgrupp är nog tänkt 9-12 år, men jag vet att yngre barn lånar (fast en del av böckerna är tokläskiga) och jag vet också att äldre barn, och vuxna som mig själv :), också läser och gillar dem.

      Radera