måndag 27 februari 2017

Dragon Lords - Fool's Gold

När jag nu är inne i att muttra över fantasy som inte alls är vad jag ville ha av den (som igår när jag var besviken över namnrik japaninspirerad fantasy) så kan jag passa på att riva av den här. Fast den här kom jag inte längre än kanske sidan 130 innan jag gav upp.

Det verkar mycket lockande på beskrivningen: fem mer eller mindre misslyckade personer som bestämmer sig för att stjäla en drakes guld, med hjälp av en Listig Plan och sin egen klantighet till trots. Det ska vara kul. Det ska, tänker jag, vara som Six of Crows fast mer åt Terry Pratchett-hållet. Det ska vara roliga dialoger.

Vi befinner oss i standardfantasyland, bara det att i just den här delen av landet så är det ett konsortium av drakar som styr. Drakar vill, som vi alla vet, äga mycket guld för att kunna ligga och vältra sig i det som Smaug eller Joakim von Anka. Draken Mattrax är boss för dalen vi befinner oss i, och han beskattar den synnerligen hårt trots att det mest är fattiga bönder som bor där. Bönderna drivs från gård och grund och draken ligger missnöjd och muttrar på sin guldhög som verkligen kunde ha varit större, och känner mest för att bajsa på alla som bor i dalen.

En av bönderna som precis fått sin gård nerbränd och alla sina pengar tagna av draksoldater träffar på två legosoldater/äventyrare/slagskämpar (en kvinna och en mänsklig ödla), plus sin pappas gamla vän som numera ständigt är drucken pga misslyckade drömmar, plus en magiker som aldrig har sett en drake men gärna vill studera en på nära håll och skriva en akademisk avhandling om den. Dessa fem gör upp en plan för hur de ska ta Mattrax guld.

Och nej, det blir aldrig roligt. Planen är katastroftrist, och det roliga verkar bestå i att dialogerna hela tiden kryddas av diverse fula ord. Jag vet inte hur det är med er, men jag rullar inte på golvet i skrattanfall över att läsa fuck, fucking och arse sjutton gånger per sida. Jag blir inte upprörd av att läsa fula ord, men jag tycker inte heller att användandet av dem gör en bok till en humoristisk bok. (undantag: kapten Haddock). Inte blir det roligare av att handlingen kryyyyper framåt, ständigt stoppad av långa beskrivningar och ordbajserier och "roligheter".

Det här är helt enkelt crap. (se? jag kan också vara lite lustig minsann)

Titel: Fool's Gold
Serie: The Dragon Lords #1
Författare: Jon Hollins
Utg år: 2016
Förlag: Orbit
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar