fredag 10 februari 2017

På en öde ö i havet - för koltrastens skull

Det här är mer en upplevelse än en ljudbok! På Storytel hittade jag en kortroman av Aino Trosell, inläst av Sven Wollter: På en öde ö i havet. På två timmar och trettionio minuter får vi uppleva livsöden och dramatik som känns helt äkta, och Sven Wollter gör en av de bästa uppläsningar jag har hört. Missa inte den här!

Det handlar om tre män som bor i ett ensligt hus i skogen - en far och hans två vuxna söner. De försörjer sig på skogsbruk, och eftersom det här är 50-tal använder de sig fortfarande av en häst som drar timret, och av vanliga sågar även om de är rätt sugna på att skaffa en sån där motorsåg. Alldeles nyligen dog mamma (det är en av sönerna som berättar), och även om karlarna klarar sig så är vardagen jobbig när de kommer hem hungriga från skogen och måste sätta igång med middagslagande och allt det där. Ganska snart anställer de en kocka, Gerda, som kommer med fart och fläkt, lagar mat och städar samtidigt som hon sjunger till musiken på radion. Men hon för inte bara med sig kålpudding till middag och stoppade strumpor - nej, hon för med sig oro och osämja också. Friden i huset försvinner samtidigt som friden i skogen också försvinner eftersom lillebror äntligen köper den där motorsågen och river sönder tystnaden med dess vrål.

Det hela inleds med att Bertil, den äldre sonen alltså, sitter på ålderdomshemmet och funderar kring livet och är rätt förnöjd egentligen verkar det som. Men så kommer det en kvinna rullandes i elrullstol, en ny kvinna som flyttar in på hemmet. Och mannen tycker att han känner igen henne. Är det inte Gerda? Han bryter ihop i en total kollaps, och sedan får vi följa med honom tillbaka till Berget i skogen på 1950-talet.

Mästerlig inläsning, som sagt, men det som gör att det blir en sådan total upplevelse är det att det finns ljudillustrationer med mycket tyst i bakgrunden. En klocka som tickar, en hästseles pingla, en eld som sprakar... och så ljudet av en ensam koltrast i vårkvällen. Det var när koltrasten sjöng jag bara smälte och tog den här boken, eller berättelsen, eller upplevelsen, till mitt hjärta och bara älskade den.

Lyssna!

Titel: På en öde ö i havet
(novellen är hämtad ur boken Isbränna utg år 2000)
Författare: Aino Trosell
Ljudbok - uppläsning: Sven Wollter
Utg år: 2014
Förlag: Storyside
Köp den till exempel här eller här eller på Storytel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar