fredag 10 mars 2017

Bennys hemliga rapporter

Benny, Leo, Alice och Valentina går mot bättre tider - sommarlovet har precis börjat! Och de tänker på ett mycket listigt sätt tillbringa hela lovet tillsammans alla fyra i Alice källare där hon kopplat sin PC mot en jätteskärm, så de kan spela datorspel ostörda tills de storknar. Frihetszonen kallar de källaren, och listigheten består i att smyga ut från sina egna rum och hem sent om kvällarna och lämna "godmorgonbrev" till sina föräldrar (alltså "ni sov fortfarande så jag stack ut"-brev).

Överhuvudtaget har det här gänget väldigt utarbetade strategier för hur man hanterar och kommunicerar med föräldrar och andra vuxna för att få igenom sin vilja - och det är väl mest Bennys förtjänst eftersom han mer eller mindre forskar i ämnet. (och roligt är att det finns en faktabok för barn om retorik, skriven av två av de här författarna, där Benny lär ut de "hemliga tipsen": Koden är knäckt)

Men så kommer katastrofen - Valentina (som Benny i hemlighet är kär i) och hennes familj har ont om pengar, och när de får en läcka i sitt hus som skulle kosta en halv miljon att åtgärda ser de ingen annan lösning än att flytta till mormor i Bosnien. Bosnien! Det är ju inte grannkommunen, precis! De måste hjälpa Valentina och hennes familj! Få ihop en halv miljon innan sommaren är slut, för sedan är det försent.

Fast en halv miljon är så mycket pengar att de först inte förstår hur mycket det är. Och när de gör det blir de helt trötta. Visst sätter de igång med de vanliga tjäna-pengar-metoderna som står till buds: gå ut med andras hundar, hjälpa pizzerian med hemleveranser, trädgårdshjälp... men efter att ha slitit som djur en vecka har de fått ihop 500 spänn. 500 bara! 499 500 kvar... vad göra? Jo, "vårt affärsimperium måste växa!" De ger sig inte! De uppgraderar "barn tjänar pengar på traditionella vis" till version 2.0. Eller 3.0.

Detta är roligt, och lättläst med korta kapitel. Det flippar ut ganska väldigt mot slutet, men är mycket feel-good-utflippning. Och jag gillar Benny och hans kompisar mycket! Särskilt deras vetenskapliga metoder för att kommunicera med vuxna.

Titel: Bennys hemliga rapporter
Författare: Per Lange, Johan Bergström, Henrik Ahnborg
Utg år: 2016
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar