tisdag 28 mars 2017

The Liars' Key

Den andra boken i trilogin The Red Queen's War, en mellanbok som tar oss från ett så iskallt Norden-någonstans att Jal kallar kylan "fuck that"-kyla (jo, man öppnar dörren, känner kylan, säger "fuck that" och vänder om in i huset igen eftersom inget kan vara så viktigt att man måste gå ut i det där)(typisk Jalan Kendeth-beskrivning för övrigt)... till någonstans mycket varmare och långt söderut och till den där dörren Lokes nyckel (the Liar's Key alltså) är tänkt att öppna. Man kunde då tänka sig att detta skulle vara 650 sidors fantasytypiskt resande och en typisk mellanbok? Ja. Jo. De reser. Och det är en mellanbok. Men jag har haft det utomordentligt trevligt på vägen. (och har redan börjat läsa The Wheel of Osheim) som är tredje och avslutande boken i trilogin.

Jag tycker nämligen väldigt mycket om att läsa om Jalan Kendeth, prince of the Red March och sonson till the Red Queen, tillika lögnare, fegis, festprisse och andra mindre lockande beskrivningar han använder om sig själv. Visst bär han sig verkligen inte åt som han ska (hela boken börjar med en typisk Jalan-katastrof när han måste fly från Trond med jarlens soldater efter sig, och dessutom precis blivit slagen med en pall i huvudet eftersom han lyckats trassla in sig med tre (tror jag det är) kvinnor samtidigt). Men! Ju mer man lär känna denne slashasige prins, desto mer tycker man om honom. Trots att han alltid först och främst tänker på sig själv, på att fly undan alla situationer och gömma sig och att han är gnällig och tycker synd om sig själv... så är det ju ändå så att han verkligen fixar saker när det gäller. Han får det att framstå som att han råkar snubbla in i striden, att han klantar till det med vapnen eller vad det är så att han bara råkar ha ihjäl monstret/fienden/faran, att han egentligen inte alls tänkt rädda personen intill sig genom att rycka denne ur farans väg utan istället själviskt tänkt använda personens kropp som sköld till sig själv.... men gång på gång räddar han trots sin klantighet upp situationer. Gång på gång viker han inte undan och flyr utan vågar det omöjliga, ställer upp, försvarar, attackerar... och jag förstår att han nog tycks vara en annan person än den han vill beskriva sig som när han berättar sin historia.

Så jag gillar Jalan, trots alla hans fel och brister. Han är rolig! Dessutom börjar vi nu få reda på saker som hänt förut, både i Jalans barndom och när hans farmor Röda drottningen var ungefär 20 år och mycket stark (och hänsynslös) försvarar en stad mot en belägring. (Så mycket kan jag säga att det är inte på grund av någon hårfärg eller så hon har fått benämningen Red Queen.) Det gör Jalan och hela hans story och värld ännu intressantare. Mark Lawrence är skicklig på det här med hemligheter, plottwists och att låta läsaren få tänka och fatta själv. Jag gillar det så mycket!


Titel: The Liar's Key
Serie: The Red Queen's War #2 (här kan du läsa vad jag skrev om bok 1)
Författare: Mark Lawrence
Utg år: 2015
Förlag: Ace/Harper Voyager
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar