tisdag 26 september 2017

Sanningar om maneter

Suzy och Franny har alltid varit bästisar, alltid lekt, alltid varit med varandra i skolan. Nu när skolan börjar igen efter sommarlovet är Suzy ensam - Franny har dött i drunkningsolycka. Och Suzy kan inte förstå - Franny kan väl inte drunkna heller, hon var ju jätteduktig på att simma? Men mamma säger att "ibland bara händer saker". Nej! Suzy kan inte gå med på att det bara händer saker. Det måste finnas en anledning till att Franny drunknade! Och det är här maneterna kommer in. Suzy får veta att det finns en särskild sorts maneter vars stick dödar en människa nästan omedelbart. Förvisso finns de där maneterna mest på andra sidan jordklotet, men vad vet man? Någon av dem kanske simmade väldigt långt? Hon beslutar sig för att ta reda på allt om maneter, och i synnerhet om den där särskilda sorten. Om hon kan bevisa att Franny dog av en manet så.... ja, så dog hon inte "för att det bara hände". Och då? Ja, då kanske det känns bättre med allting. Framförallt kanske Franny på något sätt kan förlåta Suzy för det som hände, då sista gången de såg varandra.

För det är nämligen det som är det viktiga i den här boken. Maneterna simmar runt överallt och det är långa och många partier med rena fakta om maneter - men det är Suzys och Frannys vänskap som är det som gör ont att läsa om. I återblickar får vi veta mer och mer, om sprickorna som växer och om två tjejer som tappar bort varandra och utvecklas åt olika håll.

I början gillade jag inte den här boken. Det var alldeles för många maneter. Men de där återblickarna på Suzys och Frannys liv fick mig att blöda. Det känns så äkta och är så hjärtskärande, och jag tror många tolvåringar kan känna igen sig i det där när ens bästa vän förändras till någon annan. Det är fint! Men helt ärligt - även om det är väääldigt intressant om maneternas liv och leverne och enligt en eftertext i boken det som var ursprungsidén till att författaren skrev boken - kunde verkligen manetfaktadelarna kortats ned. Jag ville nog hellre ha läst mer om Suzy själv och om hennes familj (storebror särskilt!) - de är mycket intressantare.


Titel: Sanningar om maneter
Författare: Ali Benjamin
Originaltitel: The thing about jellyfish
Översättning: Cecilia Falk
Utg år: 2017
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

2 kommentarer: