måndag 25 september 2017

Sofia Tholls kabinett

Via Västmanländskan upptäckte jag ännu en Storytel original-serie, direktskriven som ljudbok och uppdelad i episoder: Sofia Tholls kabinett. 

Det handlar om Hildur och Eva som sommarjobbar på zoologiska museet i Lund. De ska packa ner museets samlingar för vidare transport till andra magasin eftersom museet ska lägga ner. Ganska snart märks det att det finns krafter i rörelse, onaturliga krafter som inte alls tycker det ska flyttas något museum. Först handlar det om små saker som vinddrag, dofter, känslor - men det eskalerar snabbt och en av de läskigaste sakerna är när Hildur hittar en fjäder på golvet i sin lägenhet. Ja, ja, jag vet att det låter extremt oläskigt när jag skriver - men just då vid lyssningen var det ruggigt.

Sofia Tholl var den som grundade zoologiska museet, får vi veta. Hennes porträtt blickar bistert ut över det där kabinettet i titeln, och det känns som att hennes ande svävar över hela museet och att hennes namn dyker upp överallt. Hon gjorde en resa till Island, och Hildur hittar hennes loggbok från den resan och varje episod i ljudboksserien inleds med ett avsnitt ur loggboken. Något hände på Island. Något släpper inte taget om zoologiska museet.

Spökerier i Lundamiljö? Borde ju vara min grej! Och visst, jag sugs snabbt in i berättandet. Det är lättlyssnat, och Johan Ehn är en bra uppläsare. Ändå tappar serien mig efter några avsnitt. Jag lyssnade klart på alla tio, men utan större engagemang. Det byggs upp så bra i början, men sedan faller det hela sönder för mig, blir för konstigt, för många upplevelser som kan eller inte kan vara upplevda, som kan eller inte kan vara i något drömland. Det finns kopplingar bakåt i tiden, det är visioner av verkliga saker som hänt, eller drömsyner. Det är besatthet - eller psykos. Det är många trådar... och jag får inte riktigt ihop det som händer. Klart jag fattar att det inte ska vara logiskt eller verkligt - men jag saknar alltför många varför för att vara nöjd. Vad är det som händer med Olle (vaktmästaren) när han plötsligt shoppar loss på kvalitetskläder och blir värsta Casanovan? Varför vill Sofia Tholl äntligen hitta den där fågeln på Island? Vad har Eva gjort för ont? Vad hände med farbrorn i lädermasken, och varför? Och varför måste Hildurs granne och alla andra äldre människor äntligen dricka sitt kaffe ur små, tunna porslinskoppar som gör att kaffet blir kallt innan det ens är upphällt??


Titel: Sofia Tholls kabinett (S1 E1-10)
Författare: Elisabeth Östnäs
Ljudbok - uppläsning: Johan Ehn
Utg år: 2017
Här hittar du den, Storytel original

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar