tisdag 12 september 2017

The Heiress Effect

Detta är andra boken i Courtney Milans Brothers Sinister-serie. Eller, enligt mig är det den fjärde, eftersom bok 0.5 och 1.5 i serien förvisso bara var novellas, men helt klart varit de jag gillat mest, så jag vill räkna med dem. Nå - The Heiress Effects sinister-bror är mr Oliver Marshall, son till kärleksparet i bok 0.5 och halvbror till hertigen i bok 1. Han är alltså själva "problemet" som skulle lösas i The Governess Affair (bok 0.5), resultatet av att en hertig "på lite kul" tvingade sig på en guvernant mitt i natten. Han har haft en fin barndom, och föräldrar som sparat och gnetat så att han kunnat gå på först Eton och sedan studerat i Cambridge, och han vill verkligen, verkligen utnyttja sina studier och bli någon. Bevisa för världen och alla de där rika barnen på skolorna han gått på att han är värd något i sig själv, trots sin "sämre" börd. Hela tiden sedan han skickades iväg till de där fina skolorna har han alltid varit utanför - utbölingen, oäktingen, uppvuxen på en bondgård och fått vara med de andra coola bara eftersom hans halvbror hertigen låtit honom.

Det är en synnerligen intressant huvudperson, denne Oliver Marshall. Och nu tar vi och parar ihop honom med bokens andra huvudperson, Jane Fairfield, hon som är titelns arvtagerska. Hon har ärvt så mycket pengar att hon är världens kap på äktenskapsmarknaden. Söt är hon också. Egentligen. Och smart. Egentligen. Men nu kommer vi till ett stort men: Hon VILL inte gifta sig. Vill inte bli bestämd över. Och hon passar definitivt inte heller in i de fina kretsarna (hon har inte fått den rätta uppfostran men jag går inte in på det här för då blir det här inlägget lika långt som romanen ifråga) - hon har fel stil. Hon väljer kläder som är rena katastrofen - hon gillar kilovis med överflödiga spetsar och skrikiga färger, så då har hon det på sig. Och hon använder sin smarta hjärna till att spela dum och ohyfsad, så varenda replik hon yttrar i de fina sällskapen är oartig, oanständig, och hon säger saker Man Verkligen Inte Får Säga. Kommer Jane Fairfield in i en sällskapssalong bävar gästerna eftersom nu kan vad som helst hända och vilka pinsamma situationer som helst kan uppstå (och gör det). Men... hon kommer undan med det. Och hon kallar detta just för "the heiress effect" - någon som är så rik och ogift kan göra vad som helst eftersom alla ändå bara vill åt hennes pengar.

Intressant huvudperson nummer 2, alltså.

Oliver och Jane träffas. Snärtiga dialoger uppstår. Han ser igenom hennes "spel" och ser den intelligenta kvinnan bakom. Hon blir kär i honom och blir helt förfärad för detta (hon ska ju aldrig gifta sig, right?) Han blir också ganska snart kär, men ska ju göra Den Där Viktiga Karriären och då vore en vulgär kvinna i skrikrosa med pinsamma fasoner rena katastrofen att gifta sig med. Alltså kan de inte bli ett par. Fast de vill det, innerst inne. Väldigt mycket.

Jag gillar den här boken riktigt mycket. Visst är det romance-pirr (men i det närmaste inget sex) men allra mest är det läsning om mycket intressanta personer, i en intressant tid och miljö. Vi får läsa om en gigantisk demonstration i Hyde Park för allmän rösträtt, som faktiskt fanns i verkligheten, och läsa om den tidens medicinska kurer för epilepsi, bland mycket annat. Courtney Milan gör ordentlig research inför sina böcker. I nästa bok kommer en av huvudpersonerna vara genetikforskare (va? naturen har utvecklat människan? Inte Gud? Blasphemy!!)

Titel: The Heiress Effect
Serie: The Brothers Sinister #2
Författare: Courtney Milan
Utg år: 2013
Förlag: Courtney Milan/Createspace Independent Publishing Platform
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar