söndag 12 november 2017

Godsgrave

Jag tyckte verkligen mycket om Nevernight av Jay Kristoff, och fortsatte därför raskt med nästa bok i trilogin: Godsgrave. Men nu blir det jobbigt - Godsgrave slutar i värsta cliffhangern. Det är till och med så att författaren har lagt in en ursäkta-mig-sida allra sist för att han lämnar läsaren på detta vis, med alla dessa frågor och ouppklarade mysterier. Men ååååh! Sista boken är ju inte utgiven än! Godsgrave kom nu i september, så hur länge ska jag leva på det här viset?

Och VARFÖR kunde jag inte vänta med läsningen av The Nevernight Chronicle tills alla tre böckerna fanns utgivna, så att jag kunde läsa alla tre på raken? Att jag ALDRIG lär mig?!!

Nå. Vi har här en Mia som fortfarande är hämndlysten och vill ha ihjäl en kardinal och en konsul eftersom de utplånade hennes egen familj. Skit samma hur många människor Mia själv måste döda för att få till denna hämnd - hon SKA lyckas. Och hennes listiga plan är denna: i jättejättestora gladiatorspelet i Godsgrave får den enda segraren av alla hundratals deltagare i den jättejättestora finalen som det krävs hur mycket som helst att ens får vara med i, den segraren får ta emot gratulationer av konsuln och kardinalen personligen. Aha! Bästa och smartaste tillfället att ta livet av dem alltså?  What could possibly go wrong?? 


Eh. Typ allt? Om vi börjar med det mest grundläggande här: Mia är inte en gladiator. Än. Nähä, då får hon väl se till att bli det då. Vilka blir gladiatorer? Jo, slavar som säljs till gladiatorstall. Alltså måste Mia börja i den änden: bli slav och lyckas bli såld till ett framgångsrikt gladiatorstall.

Eller, som hennes ständige följeslagare Mr Kindly inte försitter minsta chans till att påpeka: Det är en ganska usel plan med minimala chanser att lyckas.

Kristoff fortsätter att imponera. Här är fortfarande bra plot-twists, intressanta karaktärer och många hemligheter. Och trots att så mycket av boken handlar om gladiatorgrejs (ja, det är många blodbad och stridsscener) så blir det aldrig tråkigt. Dialogerna är fortfarande bra och roliga. Och nu har vi inte bara Mr Kindly som bråkar och diskuterar med Mia - nä, nu har en varg blandat sig i leken. En skuggvarg. Och den vargen är ständigt oense med Mr Kindly (samt talar alltid med VERSALER). Älskar Mias lilla grupp. När boken är slut är hennes skugga svart nog att hysa fyra... men jag säger inget mer om det här. Jag ser väldigt, väldigt mycket fram emot att få läsa trilogins avslutande del.

När nu den kommer...

Titel: Godsgrave
Serie: The Nevernight Chronicle #2
Författare: Jay Kristoff
Utg år: 2017
Förlag: St Martins Press/HarperCollins
Köp den till exempel här eller här

1 kommentar:

  1. Tack för varningen! Jag har den på vänt och också Illuminae, som tydligen inte heller är avslutad?! Jag började läsa Robert Jordans The Wheel of Time 1994, så jag har väntat länge nog på böcker. :)

    SvaraRadera