torsdag 9 november 2017

Karta för förälskade & andra vilsna

Julia har precis kommit till sommarstugan på Dalarö tillsammans med pappa, och hon mår bara Sämst I Hela Världen på det där nu-är-livet-slut-sättet som tonåringar bara är bäst på. Hon borde ju verkligen inte vara synd om - hon har precis blivit tillsammans med Isak? Isak som är sååå snygg och som Julia fortfarande inte fattar kan vara både mänsklig och snäll. Och nu är han hennes?? Grejen är att Isak skulle ha varit Karins. Karin är Julias bästis sedan typ alltid, och nu hade Karin Isak som sitt span. Och man blir helt enkelt inte tillsammans med sin bästis span. Nu har Julia ändå blivit det, och Karin har fått reda på det, och i princip gjort slut med Julia och blivit bästis med Astrid i stället och stuckit med henne till Mallorca i stället för att följa med Julia till Dalarö som hon alltid brukar göra. Det är därför Julia sitter här med ett brustet hjärta när hon borde vara gladast i hela världen pga Isak.

Det blir värre. För i en sommarstuga nära intill kommer nu Rasmus och hans mamma och ska bo ett antal veckor. Och Rasmus? Han är en sån där som går på bibliotek. Man kan prata med honom om böcker. Och om fantasivärldar. Och om... ja, allt. Han ritar också. Bara en sån sak. Och när knän eller fingrar snuddar mellan honom och Julia så känns det i hela kroppen. Men. MEN. Hon har ju Isak! Hon måste ju vara kär i honom! Särskilt nu när det kostade henne så mycket att bli ihop med honom? Det bara går inte att trassla in sig med en Rasmus också.

Och Rasmus då? Jodå, vi får hans perspektiv på det hela också i vartannat kapitel. (och som jag älskar att de får vartannat kapitel, Rasmus och Julia) Och det tar inte många sidor innan det står helt klart hur himla kär han blir i Julia. Fast hon är så konstig - fantastiskt trevlig och pratbar och rolig ibland, men så rätt vad det är så blir hon himla tvär och avig och konstig.

Det här är lätt en av de bästa ungdomsböcker jag har läst. Det är så himla fint! Stora delar av boken satt jag och muttrade över hur Julia trasslade till det för sig - samtidigt som det kände så verkligt, så äkta. Ja, det är ett triangeldrama, men på det riktiga sättet, liksom. Precis så här skulle vilka tonåringar som helst kunna trassla in sig med allt det där komplexa med bästiskärlek, oskrivna sociala regler, känslor som bär iväg med en... och så är det så bra förankrat i vanlig miljö, med riktiga vardagsproblem. Pengar som inte räcker till, föräldrar som är bra ibland och pinsamma ibland, semestrar som ska räcka till, gymnasieval... Johanna Lindbäck har fångat tonårslivet så på pricken, så infernaliskt bra. Och sen, när hon dessutom lägger in referenser till Jag ger dig solen och låter ett vanligt bibliotek bli Viktig Plats För Kärlek? Hurra, hurra!

Japp. En av de bästa böckerna för i år, och en av de bästa ungdomsböckerna jag har läst. Läs!

Titel: Karta för förälskade & andra vilsna
Författare: Johanna Lindbäck
Utg år: 2017
Förlag: Gilla böcker
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Kan inte annat än hålla med dig. Tycker också att den är himla bra. Det bästa på länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur?! Hoppas många hittar till den nu!

      Radera