måndag 6 november 2017

PAX - Maran

Nionde boken i PAX-serien, med guldigt snitt, och jag sällar mig återigen till bokslukargänget som kastat sig över boken och läst den i ett nafs. Förra boken, Vitormen, slutade ju i värsta cliff-hangern hittills i serien, och den här tar förstås vid direkt där den slutade. Det är fortfarande julaftonskväll, och nu äntligen, äntligen får Träslöjds-Thomas bevis på att Viggo och Alrik gör förbjudna saker så som inbrott. Nu ska här skipas rättvisa, och vidtas åtgärder!

Åh, jag skulle vilja lyfta upp denne Träslöjds-Thomas ur boken och säga honom några sanningens ord. Han är utan konkurrens den läskigaste figuren i hela Mariefred, så kan Maran och Svarthäxan få säga vad de vill.

Maran, ja. Det är den där klassiska maran, hon som sägs sätta sig på sovande offers bröst och ge dem ångest och mardrömmar. Här tycker hon särskilt om att plåga barn, som därför inte vill somna för då kommer de läskiga drömmarna (varpå föräldrarna förstås bara: jaja, men du måste sova nu, vet du). Maran och Svarthäxan får till ett samarbete här, vilket leder till att Viggo och Alrik kommer att besöka ett dröm-Mariefred. Det jobbiga är att de kan bli kvar där om det vill sig illa, alltså aldrig mer vakna upp alls.

Nu är det bara enda och sista boken kvar i PAX: Draugen, men det är en stund att längta och vänta på att den kommer. Sommaren 2018?

Titel: Maran
Serie: PAX #9
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustrationer: Henrik Jonsson
Utg år: 2017
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar