onsdag 3 januari 2018

Det grovmaskiga nätet

Jag är ju en sån som vill börja från början. Och jag har ju nyligen upptäckt att jag gillar Håkan Nesser. Alltså: bok 1 i Van Veeteren-serien, utgiven 1993 och den andra boken Nesser skrev i sin författarkarriär. Ibland är den lite jobbig, det där måste-börja-från-början-grejen jag har eftersom den ju ofta för mig till författares tidiga verk och kanske i onödan skrämmer bort mig därför att författarna då inte har hunnit utvecklas till att bli den jag gillar. Hade detta varit första Nesser-boken för mig hade jag nog inte blivit överförtjust. Det är absolut ingen dålig bok, nejdå, den är helt OK. En typisk deckare med en typisk bufflig poliskommissarie som löser ett fall genom att prata med en mängd olika människor och dra slutsatser av detta. Det är välskrivet, och det finns intressanta karaktärer och så där... det är bara det att det inte intresserar mig så mycket och jag tycker aldrig att det ens är särskilt spännande. (och dessutom gissade jag vem som var mördaren redan första gången hen nämndes i texten, och då blev ju slutet inte alls särskilt rafflande)

Nå - vad handlar den om då, boken? Jo: upplägget från början är riktigt intressant, och jag gillade verkligen (tills själva polisarbetet så småningom tog över). Janek Mattias Mitter vaknar på morgonen och har absolut inga minnen av den gångna kvällen och natten. Alkohol... ja, men det här är inte bara baksmälla. Hans huvud är totalt blankt och först vet han inte ens vem han själv är. Men han kommer ihåg åtminstone det när han i sitt badrum hittar en död kvinna i det vattenfyllda badkaret. Hon som ligger där är nämligen hans fru sedan tre månader tillbaka, Eva Ringmar. Har han mördat henne? Han minns inte. Han tror inte det, men han minns inte.

Jag kommer att lyssna på fler böcker om Van Veeteren, trots mitt ljumma-OK-gnäll ovan, och tänker att Nessers författande och deckarbyggande säkert kommer utvecklas med serien. Ska också testa någon av hans Barbarotti-böcker.

Titel: Det grovmaskiga nätet
Serie: Van Veeteren #1
Författare: Håkan Nesser
Utg år: 1993
Förlag: Albert Bonniers förlag
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Jag har inte lyckats läsa den serien från början, det har dock inte hindrat mig från att läsa de sista delarna. De är väldigt bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra, då ska jag inte ge upp nu utan läsa vidare! :)

      Radera