onsdag 28 mars 2018

De sista vännerna

Sista boken i Gardams trilogi om imperiets barn (eller "Edward och Betty" som den får heta här) handlar mest om sir Terence Veneering, den man som i alla år var Edward Feathers värste fiende och motståndare (även om vi egentligen aldrig fått läsa om när de mötts på slagfälten aka domstolarna). Och om jag tyckte att boken om Betty Feathers var lite beige så gillade jag den här desto mer. Veneerings liv är intressant. Han är ju faktiskt inte ett imperiebarn som Edward och Betty och alla de andra (alltså född i något av engelska imperiets alla länder och hemskickad till England för att få en engelsk skolgång, ensam och långt borta från sina föräldrar). Nä, Veneering är född i en liten stad i norra England, son till en engelsk kvinna och en cirkusartist från Odessa som pga en olycka stannat kvar. Men han blir ganska tidigt föräldralös, så får klara sin utbildning på egen hand.

Precis som i böckerna om Edward och Betty så får läsaren pussla ut en hel del själv - nedslagen i Veneerings liv sker aldrig precis under de dramatiska händelserna, utan precis före, eller några år efter, eller i tillbakablickar. Och jag hade velat läsa ännu mer om honom, om hans kinesiska fru, om hans son Harry (som verkligen är ett imperiebarn), och om hans föräldrar: mamman som försörjer familjen med att köra ut kol och pappan som med bruten rygg ligger och svär på ett språk ingen omkring honom begriper.

"De sista vännerna" i titeln är dock inte Veneering själv, utan ännu en advokat som figurerat i utkanten böckerna igenom, en Fiscal-Smith som mest framställts som någon som är ute efter gratismiddagar och att få bli en i gänget, och så Dulcie, änkan efter "Smördegs-Willy" som han får heta här, domaren som var gudfar till Betty och någon slags mentor till både Edward och Veneering. Och "nu" är byn Donheads i Somerset där både Edward, Dulcie och Smördegs-Willy och Veneering bosatte sig efter sina respektive pensioner. Inte heller i den här boken får vi alltså "vara med" i det Hong-kong där större delen av alla personernas liv utspelat sig. Gardam gör så där: det som hände hände någon annanstans, dramatiken har redan skett och nu berättar hon om återspeglingarna och resterna av allt liv som varit. I boken om Betty tyckte jag inte om det berättargreppet - men här gör jag det igen, precis som jag gjorde i boken om Edward.


Titel: De sista vännerna
Serie: Edward och Betty #3
Författare: Jane Gardam
Originaltitel: Last Friends
Översättning: Jan Hultman och Annika H Löfvendahl
Ljudbok - uppläsning: Christian Fex
Utg år: 2017
Förlag: Weyler
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar