torsdag 8 mars 2018

Dream a Little Dream

Men kolla! En hel ungdomstrilogi av Kerstin Gier, hon som skrev Rubinröd och de andra i Ädelstenstrilogin jag gillade humorn så mycket i! Hur kan jag ha missat det här? Och varför har det inte blivit översatt till svenska, bara till engelska?? Mys, mys, mys, vad kan hon ha hittat på i den här serien, då?

Jo: vi är i London. Det skulle vi inte ha varit, eftersom Liv och hennes lillasyster Mia tror att de nu ska få bo i Oxford, och att de ska få stanna där också. Deras mamma och pappa är nämligen av den mer runtflyttande sorten, nu dessutom skilda så att de antingen får bo där mamman för tillfället undervisar (hon är professor i litteratur) eller där pappan är inblandad i något byggnadsprojekt (han är någon typ av ingenjör). Men... när mamma kommer och möter dem på Heathrow har hon en Mr. Change of Plan med sig. Och den lilla stugan i Oxford blir nu hus i London, nya styvsyskon och väldigt mycket Change of Plans.

Och så kommer då de där konstiga drömmarna. Liv börjar drömma om en grön dörr, och när hon i drömmen tar sig in genom den så blir hon lika medveten som om hon vore vaken. Fast hon är ändå i kvar drömvärlden. Och i en av de första "vakendrömmarna" så går hon inne på en kyrkogård, en som finns på riktigt fast hon aldrig har varit där. Och där sitter hon i smyg och kollar på när fyra av skolans snyggaste killar håller på med någon mystisk ceremoni med pentagram, levande ljus och grejer. De upptäcker henne (tack vare ett misslyckat försök att förvandla sig till uggla) och pratar med henne som om allt vore på riktigt. Och sen, i skolan, när alla vaknat? Då pratar de med henne igen, och säger saker som om det där som hände i kyrkogårdsdrömmen verkligen hade hänt på riktigt.

Det är en hel del i den här boken som andas av Stiefvaters Raven Cycle - det exklusiva killgänget, gränser mellan dröm och verklighet som suddas ut och en underbart halvgalen familj man bara vill vara en del av... men det blir ändå en helt egen grej. Kerstin Gier har en egen sorts spänstig humor, och vissa av dialogerna här är helt underbara. Särskilt när lillasyster Mia eller "Ken-dockan" Jasper eller styvbror Grayson är involverade, men överhuvudtaget allt i Mias nystartade London-liv och vardag är väldigt trevligt att läsa om och jag slukar. Sen gör det inget om själva dröminslaget blir mer än lovligt märkligt - det är ändå mest kul. 


Titel: Dream a Little Dream
Serie: The Silver Trilogy #1
Författare: Kerstin Gier
Originaltitel: Das Erste Buch Der Traüme
Översättning från tyska till engelska: Anthea Bell
Utg år: 2013 (tyska), 2016 (engelska)
Förlag: Square Fish
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar