onsdag 8 april 2020

Bli kvar

Från tidig morgon när de (för första gången) vaknar tillsammans till sen kväll samma dygn får vi läsa om Lukas och Sophie. De står bägge på tröskeln till vuxenlivet, har precis tagit studenten och nu är sommaren slut. Sophie ska just idag flytta till Göteborg och börja plugga, och hon har längtat efter det här: komma bort från det samhälle de vuxit upp i och levt alla sina dagar för att nu få träffa nya människor, uppleva nya miljöer, leva ett nytt liv. 
Lukas har varit kär i Sophie ganska länge, och är förstås glad över att de äntligen fick den här natten, fick varandra - men vilken urusel tajming? Han erbjuder sig att köra Sophie och släpet med flyttkartonger de 30 milen till Göteborg så att de åtminstone får de timmarna tillsammans i bilen. Men måste hon lämna honom nu när de äntligen har fått varandra? För han kommer stanna kvar hemma. Han förstår inte varför hela livet måste ändras när man trivs där man bor? Här är ju hans liv, här är bandet han spelar med, här är ju allt? Hans betyg är bra och han hade kunnat gå en utbildning någonstans han med, men vet inte om det är det han vill. Och varför måste han försvara för alla att han vill stanna kvar hemma?

Det är ingen lång bok, och den är bra och vackert skriven, och vi lär känna Lukas och Sophie genom deras dialog och funderingar, och jag förstår dem bägge.
Men det här är inte min sorts bok - även om den är kort har jag liksom läst färdigt livsfunderingarna redan innan de är färdiga med fikan hemma hos Sophies bästis. (för att vara en Flyttar-Hemifrån-Dag tar det frustrerande lång tid innan de faktiskt kommer iväg... - det ska fikas, det ska badas, det ska handlas, det ska ätas middag, det är ingen brådska alls) När resten av dagen, bilresan och boken är ungefär samma funderingar som ältas om och om igen så ledsnar jag. Även fast jag ser det vackra och fina dialogen och alltihop.


Titel: Bli kvar
Författare: Maja Hjertzell
Utg år: 2019
Förlag: Gilla Böcker
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? 16 och uppåt

2 kommentarer:

  1. Men ähh, lät ju som om det kunde bli kul men så tråkigt om det inte riktigt funkade :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men märk väl att det inte funkade för MIG eftersom jag inte gillar den här sortens mer inåtskådande böcker. Språket är väldigt fint, och jag har läst många andra bloggare som hyllat den som en av årets bättre böcker. Man ska bara vara beredd på att det är relationer och inre funderingar det handlar om, och gilla sånt!

      Radera