lördag 1 augusti 2020

Sagan om Isfolket 7: Spökslottet

Jag läser om hela Sagan om Isfolketoch den här gången bloggar jag om dem också. Ett kort inlägg om varje bok, och inläggen är fyllda av alla möjliga spoilers och avslöjanden eftersom jag skriver för de som liksom jag själv redan har läst och vill minnas tillbaka (kanske själva bli sugna på att också läsa om).


Spökslottet handlar allra mest om Tancred Paladin, Gabriellas tvillingbror och son till Alexander och Cecilie Paladin. Eftersom Paladinerna är högadliga så rör vi oss här mycket på danska hovet, miljön är i hela boken Själland och Jylland, danska gods och kungliga slottet. Tancred är på sin faster Ursulas gods och möter i skogen en ung kvinna på flykt. Det blir instalove mellan de bägge, fast lite trassel innan de får varandra. Hon heter Jessica Cross men utger sig från början att vara sin egen tjänsteflicka Molly. Det där har med en trasslig mordhistoria att göra, och det där "spökslottet" dit Tancred råka förirra sig mitt i natten av misstag. I slottet finns en underskön och ytterst sexhungrig kvnna, Salina, som drogar ner Tancred och sedan vet han inte riktigt vad som är dröm eller sant, om han har sex med Salina eller inte, men vaknar upp i skogsbrynet morgonen efter utan att något slott ses till. Tydligen ska det där slottet inte finnas på riktigt, enligt dem han pratar med - men, som sagt, hela boken går ut på denna trassliga historia som inbegriper Jessica Cross, hämnd, övergrepp, en klassisk "mad woman in the attic" fast i det här fallet är hon inlåst i ett slott i skogen och galen på så sätt att hon inte kan få nog av sex. Det hela blir en deckarstory med många turer, och bygdens fogde blir indragen som någon himla privatdetektiv som förhör folk, och.... ja. Eller nej. Deckargrejen funkar inte jättebra, det gör den inte. Men Tancred och Jessica är kul ihop - förutom instalove-grejen i skogen så är de nästa gång de träffas och egentligen lär känna varandra bägge fullständigt genomförkylda och snörvlar sig genom alla dialoger. Det är väldigt Sandemo-bra, däremot. Relationer och dialoger är hon bra på. Deckarstories inte så mycket. Tvyärr vill jag minnas att hon ger sig in i deckarbranschen i ganska många böcker senare i serien förutom den här.

Och: i ett sista kapitel får vi vara med Tancred några år senare, när han är ute i kriget vid Elbe någonstans, och där råkar stöta på någon som ser ut ungefär som han själv. Det är den "försvunne" Mikael Lind, Tarjeis son som han lämnade som nyfödd på slottet i Tyskland när han själv åkte tillbaka till Norge för att reda ut Kolgrims liv och själv dog på kuppen.

Tiden är ca 1649-1655.

Titel: Spökslottet
Serie: Sagan om Isfolket #7
Författare: Margit Sandemo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar