söndag 2 augusti 2020

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Så fint att jag kunde låna hem senaste McFarlane just när det var semester och ohämmad lästid!

Laurie och Dan har varit ihop i 18 år, sedan de började universitetet, och nu är det dags att lägga p-piller och börja planera för barn. Och det är då Dan kommer på att det här livet inte är vad han vill ha. Allt det förutsägbara, fina huset med trevliga inredningen, barn, alltihop är bara en enda lång tunnel till döden säger han, och gör slut. Bara sådär. Laurie blir förstås helt knäckt, men tänker att det kanske ändå bara är en fas för honom, och att han snart kommer tillbaka till henne (och att hon kommer ta emot honom efter lagom mycket arga ord och "vad var det jag sa" och så där). Men - i stället kommer han efter bara några veckor och berättar att han har en ny tjej. Och inte bara det: nya tjejen är gravid. Dan ska alltså bli pappa, han som inte ville ha det livet och tunneln mot döden och allt vad det var.

Det är nu Jamie mycket lämpligt kommer med sitt förslag. Jamie jobbar på samma advokatbyrå som både Laurie och Dan gör, och Jamie är 1. otroligt snygg men 2. ökänd playboy som aldrig ska gifta sig alls eller ens tror på det där med kärlek. Jamie behöver ett stadigt förhållande med trevlig flickvän att visa upp för cheferna eftersom han suktar efter befordran. Och Laurie behöver göra Dan illa, det vill säga snabbt bli ihop med någon annan för att göra honom lika illa som han gjorde henne. Jamie föreslår att de för ett par månader ska bli tillsammans på låtsas. Lämpliga bilder på sociala media, alltså.

Jodå, tjena. Gissa vilka som är tokkära och happily ever after i slutet på den här boken?
Jag gillar den mycket, dock var det andra halvan på boken som absolut inte kunde släppas. Första halvan är nästan lite "manual-för-diverse-sociala-media" med handfast tips på vad/hur saker sak läggas upp på Instagram och Facebook, om chattgrupper på Whatsapp och så där, och jag blir lite trött innan Jamie och Laurie blir tvungna att resa bort tillsammans över en helg och saker och ting verkligen tar fart och de får ha sina underbara dialoger som jag älskar.


Titel: Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts
Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: If I Never Met You
Översättning: Helena Johansson
Utg år: 2020
Förlag: HarperCollins Nordic
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar