tisdag 3 januari 2023

A Deadly Education

Jag har nog läst det mesta Naomi Novik har skrivit - och gillat det - så var så klart tvungen att testa Scholomance-serien också. Och visst är den OK, men jag trivdes inte i den, och läste mest vidare för att jag ville se hur det slutade. Jag borde ha gillat - det är en vansinnigt knäpp idé, det är en magiskola, det är elak humor och ett intressant världsbygge. Men.. om det blev för elakt? För mycket "starkast vinner"?

Galadriel, El kallad, går och bor på en skola för personer med fallenhet för magi. Så långt kan man ju tänka sig att det är likt Hogwarts. Men sen... no no. För det första: har man fallenhet för magi så blir man helt enkelt tvungen att gå på den här skolan. Inkastad, mer eller mindre. Jo, för annars blir man uppäten av monster. Hela världen är full av monster, och det allra godaste alla dessa monster vet är unga människor fulla av nyvaknad magi. Såååå gott! Så om dessa unga människor inte stängs in på Scholomance så blir de uppätna. 

Stängs in, ja. För de kommer hit (på magisk väg), och här blir de kvar ända tills examen, graduation day, då de tar sig ut från skolan genom enda utgången: en stor hall fullständigt smockfull av monster. De springer så fort de kan, använder den magi de kan, men ändå är det aldrig mer än en handfull av varje avgångsklass som kommer ut från skolan med livet i behåll. Och de som lyckas tillhör alltid något team som skyddar varandra under graduation-språngmarschen. Hela skoltiden går ut på att hitta sina team-medlemmar för att klara graduation day. Och inte bara den - hela jämra skolan är också full av monster som har lyckats ta sin in från världen utifrån. Det dör elever varje dag - de blir överfallna av monster som förklätt sig till stolar i matsalen, till böcker i biblioteket, som lurar i mörkret på toaletten... överallt. Och ska de överleva så behöver de skaffa vänner som mer är överlevnadspartners än vänner. Helst vänner som är antingen bra på magi själva, eller bra på att slåss, eller tillhör mäktiga familjer som kan skicka resurser till sina telningar i skolan.

Jahaja. El, vår Galadriel alltså, har inga vänner. Hon har någon profetia hängande över sig om att hon kommer att förstöra världen, och folk tycker inte om henne. Hon får försöka överleva ändå, men det är en kamp att upptäcka monstren och ens kunna gå för att borsta tänderna på kvällen utan kompisar med som vaktar ens rygg är en pärs. Hon är tuff och smart och klarar sig - och blir därför irriterad när killen som alla vill vara med, Orion (eftersom hans liv verkar gå ut på att göra monster till köttfärs), plötsligt börjar dyka upp överallt och rädda henne. Hon behöver ingen hjälp. Han är skitjobbig. Och det låter hon honom få veta. Ändå fortsätter han med räddandet.

Som sagt - det låter som något så vansinnigt att det borde tilltala mig. Men det blir bara OK. Jag tappar bort mig efter trehundrafyrtiofjärde monstret, ungefär, och kanske lite av El's taggighet. Kanske jag läser vidare i serien - jag får se.

Titel: A Deadly Education
Serie: The Scholomance #1
Författare: Naomi Novik
Utg år: 2020
Förlag: Del Rey

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar