onsdag 11 januari 2023

Delhis vackraste händer

Den här boken läste jag i somras, en pocket som bara trillade på mig på något utbytesställe för böcker typ någon bokhylla i ett servicehus på en camping. Jag kan aldrig låta bli att kolla igenom såna hyllor och plocka någon bok jag funderat på att läsa. Det här är just en sån bok. Och jag hade rätt trevligt i dess sällskap, men inte så wow att jag har fortsatt i serien.

Göran Borg bor i Malmö, jobbar på kommunikationsbyrå men det är högst oklart vad han presterar där eftersom han mest sitter och surfar runt på fotbollssidor. Precis det tycker tydligen chefen också, eftersom boken inleds av att Göran får sparken. En kompis, som jobbar som reseledare, får nu med honom på resa till Indien. Och - varför inte? Han lämnar Malmö och ligger några dagar senare på ett sunkigt hotellrum och tror han ska dö i turistdiarré. Reseledarkompisen har övergett honom (och ägnar sig åt sitt reseledande) och världen är grym och orättvis. 

In på hotellrummet kommer då räddaren i nöden, han som kommer bli Görans vän, som bjuder in Göran att bo i sitt hem (och under sin mors diktatur) och som är en man i sina underbaraste år: Yogi. Yogi tar sig an Göran och övertalar honom att stanna kvar - och så blir det. Vi får uppleva något år i Indien i Görans och Yogis sällskap, först när Göran bor hemma hos Yogi (som alltså fortfarande bor hemma hos mamma, och enligt denna för länge sedan borde gift sig med någon lämplig kvinna) och sedan när Göran hittar en egen lägenhet med diverse skavanker och egenheter. Det är minsann inte bara att bo och jobba i Indien, får vi förstå, utan för att göra det måste man genomgå en oändlig exercis av tillstånd, stämplar och lämpliga mutor eller kontakter. Tur Yogi och de underbaraste gudarna är med dem. Och så blir Göran kär också, vilket ju inte vore så dumt om det inte vore så att den han blir kär i redan är gift. Och dessutom med någon mäktig industrimagnat med pengar, anseende och makt. 

Well. Lite reseskildring, lite feelgood, lite skröna, lite allt möjligt. Lättläst och trevligt - men för mig rätt förglömligt efteråt.

Titel: Delhis vackraste händer
Serie: Göran Borg #1
Författare: Mikael Bergstrand
Utg år: 2011
Förlag: Norstedts

2 kommentarer:

  1. Åh! Jag som tyckte om den så mycket 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag hade skrivit inlägget precis när jag läst den hade jag nog varit mer entusiastisk tror jag. Nu hade det gått mer än ett halvår sedan jag läste den, och jag fick googla för att minnas handlingen... och då mindes jag ju att jag gillade att läsa medan jag läste den. Men om man så kapitalt har glömt bort vad en bok har handlat om - ja, då går det sen inte att höja den till skyarna kände jag.

      Radera