måndag 9 januari 2023

Fugitive Telemetry (The Murderbot Diaries)

Detta är den sjätte boken om min favoritmördarmaskin SecUnit, alltså Murderbot, och det är återigen (till skillnad från femte boken) en novella. Nu har vi hoppat i kronologin, och Fugitive Telemetry utspelar sig efter händelserna i fjärde boken Exit Strategy men före det som händer i femte boken Network Effect

Här är vi på Preservation Station, dit Murderbot kommit med sin vän dr Mensah (eller människan som envisas med att kalla sig en vän, det där med "vänskap" är något mänskligt Murderbot har mycket svårt att begripa sig på). Och vår Murderbot blir involverad i att utreda ett mord. Detta trots sin misstro på alla människor och deras ologiska dumheter, och också trots människornas misstro mot Murderbot som ju trots allt är en mördarmaskin som hackat sin egen styrenhet och inte längre kan styras av människor. Men: dr Mensah rekommenderar säkerhetstjänsten att anlita Murderbot eftersom den har oöverträffade kunskaper om säkerhetssystem, teknik och... ja, mord. Och just denna SecUnit har dessutom kollat på tusentals avsnitt av deckare så vad den inte kan om polisutredningar, bevis och motiv till brott är inte värt att veta.

Jag fortsätter att älska denna serie. Murderbots kommentarer till mänskligt beteende och mänskliga dumheter är underbara, och hela dess livsinställning till "kan jag bara få vara ifred och kolla på tv-serier och läsa böcker" är bara jag. 

Nu har jag förstått det som att Martha Wells har fått kontrakt på att skriva ytterligare tre böcker om Murderbot - så bra! och så mycket jag ser fram emot att få läsa dem!

Titel: Fugitive Telemetry
Serie: The Murderbot Diaries #6
Författare: Martha Wells
Utg år: 2021
Förlag: Tor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar