söndag 24 november 2024

Det lilla kaféet i Köpenhamn + Det lilla bageriet i Brooklyn + Det lilla patisseriet i Paris

När jag först såg de här böckerna så trodde jag det var ytterligare någon variant på alla de där "lilla bokhandeln på ön/vid hamnen/insert-valfri-käck-plats" och avfärdade dem. Men så pratade jag med en ung besökare på biblioteket som exalterat ville få tag på sjätte boken i serien, den som handlar om Tokyo, och förstod att det här nog var något annat, och att jag borde testa att läsa.

Och nu har jag läst fem böcker i serien Romantic Escapes av Julie Caplin - och kommer garanterat att läsa allihop (just nu tror jag det finns tolv skrivna böcker i serien). De tre första av dem finns översatta till svenska, så jag samlar dem i det här inlägget (och skriver om bok 4 och 5 i ett eget inlägg). På svenska har inte böckerna fått ett tydligt serienamn - jag hittade i och för sig på AdLibris att de heter "Resor, mat & kärlek" men det lät nästan mer som en underavdelning på Adlibris än som en serietitel. Å andra sidan så beskriver den titeln serien ganska bra, för det är resor, mat och kärlek det handlar om.

Varje bok utspelar sig alltid på en specifik geografisk plats, och vi som läsare får tillsammans med huvudpersonerna utforska den på turistvis. Är de i Köpenhamn så äts det smörrebröd på riktiga smörrebrödsrestaurangen, och man besöker så klart Den Lille Havfrue. Är man på Island (fjärde boken) så besöker man de berömda vattenfallen, rider islandshästar och badar i varma källor. Och så vidare. Det är lite som att läsa reseböcker - men med väldigt mycket feelgood. För i varje bok så är det några som blir kära i varandra och får varandra på slutet efter det vanliga krånglandet på vägen som gör en bra feelgood eller romance. Och så maten! Huvudpersonerna sysslar alltid med någon typ av matlagning eller bakning, och det lagas och äts massvis med mat i böckerna, och man blir så sugen! På alla möjliga bakelser, på fem-rättersmiddagar, på nybakat bröd, på kanelbullar. Det är enorm matglädje hela vägen igenom - och jag (som varken är duktig på eller gillar att laga mat) älskar att läsa om allt bakande, provsmakande och alla fantastiska maträtter som görs. 


Böckerna är relativt fristående, men jag rekommenderar ändå att man läser dem i ordning eftersom de personer som är med i första boken sedan återkommer i bakgrunden på nästa bok och man får veta lite mer om deras happily-ever-after. Och nästa bok igen handlar sen om någon annan som förekommit i en tidigare bok, och nästa bok om dennas bror eller kompis... och så vidare. Så det blir roligare att läsa om man får bakgrundstoryn från de tidigare böckerna. Men varje bok är ju såklart en avslutad romans med ett par som i slutet får varandra till diverse solnedgångar (och god mat som tilltugg).

I första boken, Det lilla kaféet i Köpenhamn, ska Kate från London anordna en PR-resa till Köpenhamn för diverse journalister och influencers. Det ska nämligen öppnas ett danskt varuhus i London, och uppdraget är att det ska skrivas om dansk kultur, mat och "hygge" för att locka besökare till varuhuset. En av journalisterna är särskilt avig till att följa med på resan - han har inte tid men är dit-tvingad av sin chef, och när han upptäcker att "reseledaren" är samma kvinna som han häromkvällen mötte på en fest så blir han helt förbannad. Här trodde han att den där okända kvinnan och han kanske hade något spännande på gång - och så visar det sig att hon säkert bara ville utnyttja honom för att skriva den tidningsartikel hon var ute efter. Så han går in för att vara otrevlig och jobbig på PR-resan. (och ja, det är såklart han och Kate som är happily-ever-after på sista sidan men det har bråkats mycket på vägen dit, det har det).

I andra boken, Det lilla bageriet, ska journalisten Sophie på ett halvårs jobb-utbyte till New York. Hon får bo i en lägenhet på Brooklyn, och lägenheten ligger ovanpå ett bageri som ägs av en glad och entusiastisk ung kvinna som älskar att (utöver det vanliga som bakas) göra otroliga tårtor. Denna unga kvinna har en snygg bror som dessutom råkar jobba på samma mat-tidning som Sophie nu ska jobba på i ett halvår. Men hon blir varnad för honom - han är snygg och trevlig och så, och älskar sin syster bageriägaren och hjälper henne med allt möjligt. Men man ska absolut inte bli kär i honom, för då blir man bara olycklig, får Sophie veta. Han byter kvinnor som andra byter kläder, och gå inte på honom liksom. Vilket hon givetvis gör. Och lika givetvis så är det Sophie och ohängde brorsan till bageriägaren som är ett par i bokens slut.

I tredje boken, Det lilla patisseriet i Paris, så ledsnar Nina både på att försörja sig på osäkra korttidsjobb inom restaurangbranschen, och på att som yngsta syskon av fyra alltid bli tillsagd vad hon ska göra och inte göra. Så när storebrorsans bästa kompis - som bor i Paris och äger många restauranger och är mer eller mindre en kändiskock - bryter benet så tackar Nina ja till att med väldigt kort varsel hoppa in och leda den kurs i avancerad bakning som kändiskompisen annars skulle ha hållit i. Visst kan Nina baka - men inte avancerade franska bakelser. Det får hon, och kursdeltagarna, lära sig nu. Kändiskocken, Sebastian heter han, hatar att ha brutit benet, hatar att inte hinna allt det han behöver hinna och han låter sitt enormt dåliga humör gå ut över allt och alla i sin omgivning. Han är inte trevlig mot Nina. Men han lär henne att baka. Och märkligt nog så blir de under bokens gång också kära i varandra. Who could have guessed? Och som det äts bakelser i den här boken....! Alltså, wow! Vilka kreationer!

Titel: Det lilla kaféet i Köpenhamn + Det lilla bageriet i Brooklyn + Det lilla patisseriet i Paris
Serie: Resor, mat & kärlek #1, #2, #3
Originaltitel: The Little Café in Copenhagen + The Little Brooklyn Bakery + The Little Paris Patisserie (Romantic Escapes #1, #2, #3)
Författare: Julie Caplin
Översättning: Gabriella Andersson (bok 1 och 2), Susanne Nobel (bok 3)
Förlag: Bokförlaget Nona
Utg år: 2023-2024 (svenska utgåvorna)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar