torsdag 9 augusti 2012

Besökarens skugga

Besökarens skugga av Lena Ollmark och Mats Wänblad

Detta är den femte boken om Karl i Krabbsjögrund. Det är inte ofta jag läser hela serier med barnböcker - ofta räcker det med att ha läst den första boken i serien och så kan man visa resten av böckerna ändå. Läser jag flera böcker i en serie så är det för mitt eget höga nöjes skull och inte för att jag behöver. Men böckerna om Krabbsjögrund har jag läst allihop och tycker bara att de blir bättre och bättre.

Det är rysare för barn. Det spökar ordentligt i varendaste bok - men det är originella spökerier och miljöerna skiftar (fast havet alltid finns med) och varje bok behandlar nya slags spökerier: ett hus som gömmer på läskiga hemligheter, en ö där det förr fanns smugglare som gick en ond bråd död till mötes, tjock dimma där de drunknade fortfarande hörs klaga. I varje bok finns också insprängt fristående spökhistorier (markerade med grå ram på boksidorna). Det är avslutade episoder som berättas av någon i Karl och Saras närhet - men ofta hänger spökhistorien ändå ihop med det som händer i boken.

I den här boken rör vi oss mest inne i själva Krabbsjögrund. Det är höst och det är skola. I Karls och Saras klass börjar en ny tjej: Agnes. Eller egentligen är hon inte ny, för hon har bott i Krabbsjögrund förr och varit Saras bästis, men de senaste åren har hon bott utomlands. Redan efter någon dag märker alla i Agnes omgivning att hon inte är som andra. Hon ser saker andra inte ser, kan veta saker om personer i klassen som hon egentligen inte borde kunna veta. Och hon har problem med hälsan - ofta får hon springa iväg till skolsyster för att hon har ont i huvudet eller mår illa eller något. Agnes och Sara verkar ta upp sin vänskap från förr och Karl känner sig utanför. Han blir dessutom osams med Sara och livet är trist.

Men så efter ett tag så söker Agnes upp Karl och vill umgås med honom. Hemma hos Agnes ser Karl ett bräde fullskrivet med stora bokstäver. Det är ett oujia-bräde, alltså samma sak som anden i glaset fast utan själva glaset. Agnes undrar om Karl vill testa det och det vill han. Sara kommer också med och de sätter sig på den kvällstomma skolan av alla ställen, släcker ner och tänder stearinljus...och sedan tar handlingen fart i den här boken. För den här ouija-seansen går inte som de tänkt sig.

Om de andra böckerna om Karl och Sara och Krabbsjögrund kanske mer handlar om sånt som har hänt förr och där spöken från våldsamma händelser går igen nu så utspelar sig den här i nutid och handlar om besatthet, andar och om poltergeistar. Det jag gillar allra bäst i boken är just när de använder oujia-brädet, och så att det finns en fristående spökhistoria om några ungdomar som gör anden i glaset. Det är läskigt och det är stor igenkänning. Man har ju suttit där med fladdrande stearinljus och ett glas som vandrar över bokstäverna och undrat vad det är som händer och om det finns några av alla de där historierna om anden i glaset som är sanna...

För vem? 10 - 15 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar