tisdag 28 augusti 2012

Djuren flyttar in

Djuren flyttar in av Lin Hallberg

Syskonen Levi och Lo är bästa kompisar (really??) och bor på landet (aha - förklarar saken...man tager vad man haver). Livet på landet blir oerhört mycket mer spännande när det flyttar in en ny granne i huset intill Levis och Los. Levi och Lo springer hem från skolan för att kolla vad som händer i grannhuset. De ser inga barn – men de ser en papegoja i en bur. Och så en galen hund. Papegojan skriker ”Äsch då!” och ser arg ut och hunden sitter i bilen och trycker med tassen på tutan… Vi verkar ha fått helt knäppa grannar, tycker Lo.
Den nya grannen ifråga är Tiger Andersson som verkar ha ovanligt god hand med djur. Inte nog med att han har papegoja och hund som bägge följer honom överallt - han har dessutom ladan full med sjuka djur. En hackspett som verkar ha brutit vingen, en hare med bandage på örat och lammungar. Åååhhh –Lo och Levi skulle gärna vilja hjälpa Tiger med att sköta djuren...och åååh vad säkert alla unga läsare skulle vilja det också.


Detta är en börja läsa-bok av Lin Hallberg som ju annars skriver lite tjockare kapitelböcker. Det är en bra börja läsa-bok men ingen kioskvältare à la Min vän Boris direkt, åtminstone inte den här första boken. Bilderna är fina, och roliga eftersom även djuren visar ansiktsuttryck (hundens skräckslagna min när han råkar trycka på biltutan med tassen...) Hallbergs ton känns igen direkt igen, bara mycket nedskalad. Hon skriver som hon brukar bra om barn och djur. Det är både vanliga djur som den fnattiga, glada och galna hunden och de små lammen och så lite mer ovanliga djur som en argsint papegoja, en sjuk hare och sånt.

Det är inte den lättaste nivån på språket – en del svårare ord letar sig in, t ex ordleken med att Levi och Lo gärna vill bli ”assister” till Tiger Andersson och hans djur. Då bör man som läsare veta att det egentligen heter assistenter och att ”assists” är något man gör i fotboll för att förstå det hela och att det är något kul.

Jag tror att barnen kommer att gilla den här: hela idén med att sköta om sjuka djur och en människa som verkar förstå sig på djur lite bättre än andra eftersom han har haft diverse djur omkring sig hela livet. Han föddes nämligen i en djurpark (förhoppningsvis hemma hos någon som arbetade där och inte i en av burarna – det låter lite roligt med ”föddes i”). "Åh, vad mysigt!", tycker Levi och Lo. Nja, tydligen hade de ”krokodiler i badkaret, älgungar i trädgården och ödlor i byrålådorna” så Tiger själv tycker att det väl var ”så där”. Själv blev jag alltså inte överväldigad men tror att serien kan ta sig framöver.

För vem? 7-9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar