måndag 30 september 2013

Bokhataren

Detta är en mycket lättläst och kort (40 s) ungdomsbok som jag skulle vilja sätta i händerna på alla dem som är som Olle, huvudpersonen i boken: de som hatar att läsa böcker för det är så jobbigt. Jobbigt att bläddra, jobbigt att förstå, jobbigt överhuvudtaget. Film är så mycket lättare, för då måste man bara hålla ögonen öppna, tycker Olle. Det enda han orkar läsa någonsin är bruksanvisningar, om han verkligen måste.

Jag vill inte ge dem boken för att de ska bli mer sugna på att läsa andra böcker, för det är liksom inte det som händer Olle i boken. Men jag tror att detta är en bok som de faktiskt orkar ta sig igenom (trots att det inte är en bruksanvisning) eftersom jag tror att de blir lika glatt överraskade som Olle blir över att svärord används som ett smart sätt att lära sig använda ordklasser. Olle får nämligen en ny lärare som lär sina elever att substantiv är sådana ord man kan sätta jävel efteråt (ex lärarjävel), adjektiv sådana man kan sätta jävligt framför (jävligt blåst) och verb är de man kan sätta som fan efter (springa som fan). Och när den eventuelle läsaren hämtat sig från detta och läst alla svordomar och ordklassbestämmelser de medför så är boken liksom igång och man har lärt känna Olle. Han gillar att köra skoter. Han har en kompis. Han blir kär. Och så är boken hastigt och lustigt slut och man (alltså den presumtive bokhataren) har faktiskt läst en hel bok.

Det där sättet att definiera ordklasser har jag hört förr. Kommer det inte ursprungligen från någon revy eller så? HasseåTage?? I vilket fall som helst är det kul att det används i pedagogiska sammanhang. Ändå kan jag tycka att det blir för lite Olle och för mycket svärords-ordklassande i den här boken. Visst, det är kul - men det blir lite tjatigt. Jag läste boken för någon vecka sedan, och nu när jag skriver inlägget så fick jag bläddra i boken för att komma ihåg vad huvudpersonen hette och vad han gjorde, för det enda jag mindes som fan (verb) var just lärarjäveln (substantiv), och det jävligt roliga (adjektiv) sättet att bestämma ordklasser. För mig räcker inte det. Men för målgruppen? Jo, det blir  nog bra.

Titel: Bokhataren
Författare: Christina Wahldén
Utg år: 2013
Förlag: Nypon förlag
Köp den till exempel här eller här
För vem? 12 - 15 år

3 kommentarer:

 1. Det här låter som en bok att köpa till skolbibblan. Har ett par elever som nog faktiskt skulle välja boken enbart för titelns skull

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har också såna: "haha, kolla titeln va, fan man ba hatar ju böcker alltså"

   Radera
  2. Eller "haha, det är ju jag!"

   Radera