onsdag 11 september 2013

Darkside

Den här boken läste jag för flera år sedan, ungefär 2008 när den kom tror jag. Det har ju blivit en hel serie av Darkside-böckerna, som lånas en hel del på biblioteket där jag jobbar. Men jag har ännu bara läst den första boken i serien. Och nu har jag läst om den, eftersom vi har haft den som högläsning där hemma, jag och mina barn (12 och 14 år).

Jonathan bor i London, med sin pappa. Mamma har han aldrig träffat, och pappan blir av någon mystisk anledning skogstokig om Jonathan ens frågar om henne. Så han vet inte vem hon är. "Skogstokig" var väl lite egentligen ett lite makabert ordval till just Jonathans pappa, för faktiskt har han problem med återkommande psykisk sjukdom och åker in och ut på sjukhus. Själv säger han att det är som att "mörkret tar honom" när sjukdomen är på väg, och när det är som värst så ligger han helt stel och medvetslös. Jonathan får därför ofta klara sig helt själv, och det går väl sådär. Allra mest gillar han att skolka från skolan och driva runt på Londons gator. När boken börjar har pappan just fått ett av sina värre "mörkret-tar-mig-anfall" och är akut intagen på sjukhus. Jonathan kommer hem till ett hus som är fullständigt upp och ner, med djupa rivsår på dörrarna, och upptäcker dessutom att det är någon som smyger på honom ute i trädgården. Han tar sin tillflykt till pappans annars alltid låsta arbetsrum där han försöker snoka reda på vad det är pappan alltid försöker hålla hemligt för honom. Kan han hitta mer info om sin mamma, kanske? Jo. Det gör han. Dessutom hittar han antydningar om något som heter "Darkside", och som pappan tydligen är helt fascinerad av.

Darkside får vi förstås veta mer om. Jonathan kommer så småningom dit, eftersom han flyr för sitt liv från dem som jagar honom. Darkside är en hemlig plats i London, nästan som en parallellvärld. Där är det mörkt, smutsigt, luktar illa och är fullt av elaka människor som vill stjäla, mörda och säga fula ord. Där är det fortfarande 1800-talsmiljö. Där finns det sånt som vampyrer, varulvar och golems, sotiga skorstenar och rök, droskor, freakshows. Och där finns ättlingar till Jack Uppskäraren. Det är faktiskt de som regerar Darkside.
Man kommer till Darkside genom diverse hemliga "övergångar", till exempel i avloppssystemet eller i någon nedlagd tunnelbanestation eller så. Och just det här tycker jag är så fascinerande - jag kan mycket väl tänka mig hemliga ingångar längst in i smutsiga gränder i London. Mina egna minnen därifrån är att just de där mörka prången som verkar leda till bortglömda ställen liksom gör London till London.

Darkside är en spännande och lockande bok. Allra mest gillar jag första hälften av den. När man ännu inte riktigt vet vad Darkside är, när det känns som en stor och mörk hemlighet som kanske finns bortom det London som finns på riktigt. Mot slutet av boken blir det mest action, rasande varulvar och listiga, ondskefulla vampyrer, och så ett slut som väldigt tydligt öppnar för en fortsättning (förstås, eftersom det ju är en serie på fem böcker).
När jag nu läste om den så upptäckte jag att jag blandat ihop läsminnet av den med någon annan bok, troligen Gaimans Neverwhere. Jag satt och väntade på händelser och personer som inte alls inträffar i Darkside, men som måste härröra ifrån den där andra boken som utspelar sig i liknande miljö (gömda delar av London).

Titel: Darkside
Författare: Tom Becker
Serie: Darkside, bok 1
Orginaltitel: Darkside
Översättning: Ingmar Wennerberg
Utg år: 2008
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här. Första delen i Darkside finns inte längre att köpa på svenska, men väl på engelska. Eller låna den på ditt bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar