måndag 16 september 2013

Insurgent

Jag önskade när jag läste Divergent (här kan du läsa vad jag skrev då) att jag fick veta mer om själva samhället i Insurgent, mer om de olika falangerna och mer om de falanglösa, och framförallt mycket mer om hur det kunde utvecklas till att bli så här. Hur kunde någon komma på den konstiga idén att dela in folk efter fem personlighetstyper/sätt att vara, och sedan vänta sig att alla kunde delas in i dessa typer utan att ha några särdrag alls?

Nu har jag läst Insurgent och jag har verkligen fått veta mer om de olika falangerna, och om de falanglösa. Däremot har jag ännu bara fått en liten aning om varför det blev som det blev och varför man listigt nog instiftade dessa falanger. Det verkar som att fokus kommer att ligga på detta i trilogins sista del, Allegiant, så jag får väl ge mig till tåls lite till, då.

Det var väldigt förvirrande att börja läsa Insurgent, för den börjar precis där Divergent slutade utan någon resumé eller förklaring eller någonting. Namnen bara väller in över mig och jag, som läste Divergent i december, minns bara att det var en massa skjutande och action i slutet på den men minns ju knappt vad huvudpersonerna heter. Jo - Tris, som valde De Tappra, och blev kär i sin instruktör som kallades Four eftersom han bara hade fyra fasor i sitt skräcklandskap. Men nu envisas Tris med att klappa och krama någon jämra Tobias som jag inte vet vem det är riktigt och jag undrar ett par sidor vad som hände med den där Four? Dog han i skjutandet, eller?

Det är lugnt. Det tar ett par sidor bara, sedan minns (till och med) jag igen. Tobias är vad Four heter på riktigt. Han och Tris fortsätter att vara kära - fast det är en hel del gnabbande också. ("Jag är kär i dig." "Ja, jag är kär i dig också." "Jaha? Men varför litar du inte på  mig, då?" "För att du inte verkar lita på mig!" "Du är dum. Nu tänker jag tjura." "Du är också dum. Nu går jag någon annanstans." [två sidor av boken förflyter] "OK, förlåt. Jag var dum. Jag älskar dig." "Nej, det var jag som var dum. Älskar dig mest.")
De tappra har delats i två grupper: förrädarna och icke-förrädarna. Fast några hos icke-förrädarna visar sig ändå vara förrädare, och några hos förrädarna visar sig vara icke-förrädare. Lätt förvirrande. Tris, Tobias och några till vistas först hos de Fridfulla, sedan hos de Ärliga, sedan flyttar de under stoj och skrän tillbaka till sitt eget, De tappras, högkvarter innan det är dags för mer action och då utspelar sig handlingen ett tag i de Lärdas huvudkvarter. Ungefär så.

Det är spännande. Det är många, många namn. Det är många förräderier, delade lojaliteter, hemligheter, dumdristigheter, ondskefulla planer och sanningsserum. Det är simuleringar av verklighet - medelst serum, gaser och radiosändningar. Det är underhållning.

Och jag vill fortfarande veta mer om hur allt blev så här.

Tack till Modernista för rec ex!

Titel: Insurgent
Författare: Veronica Roth
Orginaltitel: Insurgent
Översättning: Katarina Falk
Utg år: 2013
Förlag: Modernista
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Haha, superbra beskrivning på Tris och Fours så kallade kärlek! Och håller med om att det är bättre när man får reda på mer om falangerna. Men varför har ingen undrat vad som finns bortom grinden tidigare? Det undrar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det undrar verkligen jag också! Det största tonårsupproret man kan göra här är liksom att flytta till en annan falang i en annan del av stan - men ingen som funderar på att åka ut och se världen lite? Backpacking?

      Radera