torsdag 26 september 2013

Tusen tips till en fegis

Vilken alldeles underbar miljö Eva Susso har placerat "Rika Rolf" i! Han bor i ett stort fint hus mitt i centrala Paris. Det är tjänstefolk, smidesbalkonger, fisförnäma äldre damer, trerätters söndagslunch med inbjudna släktingar varje söndag, ett privat bibliotek med många våningar böcker, släktporträtt på väggarna, hundpromenader till Pont Neuf och kvällsutsikt mot Eiffeltornet. Rolf har kristallkrona i sovrummet, eget badrum samt verkar för det mesta gå klädd i kostym (även hemma, alltså). På kvällen när Rolfs pappa Gaston har lite kvalitetstid med sina barn framför brasan så frågar han dem (efter att ha läxat upp dem lite för att de inte uppförde sig nöjaktigt under söndagslunchen) om det är något särskilt de behöver. Rolfs syster tycker hon behöver en ny dator, för den gamla börjar bli ful och tråkig. Pengar saknas förstås inte och det är klart att dottern ska ha en ny dator, tycker pappa. Rolf säger att det enda han behöver är mod. Intressant, tycker pappa Gaston, men mod kan inte köpas för pengar. Nähä, säger Rolf, då är det inget jag behöver.

Och det är precis det här boken handlar om - det där som inte kan köpas för pengar. Även om Rolf har det väldigt bra materiellt sett så har han ganska många problem ändå. Skolan går inget vidare. Han är usel i matematik och idrott, och har väl inte så många kompisar, faktiskt. Han blir retad av Hugo (som briljerar i både matte och idrott och dessutom är otroligt beundrad av alla tjejer i klassen) och sitter mest och drömmer sig bort på lektionerna. Han drömmer om att få vara modig. En superhjälte! För då skulle han kunna visa Ofelia att han inte är så feg som hon verkar tro. Ofelia är den söta flickan som Rolf älskar att sitta och titta efter genom fönstret. Hon brukar hjälpa sin pappa i grönsaksaffären som ligger i kvarteret bredvid Rolfs hus. Men han vågar inte prata med henne:

"Jag är jättefeg, tänker Rolf. När jag ska prata med Ofelia börjar benen skaka. Hur jag än försöker kommer orden inte ut. Mina pratbubblor är tomma och det är väldigt pinsamt."


Bild från boken - söndagslunch
Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Miljön, som sagt, men också Rolf själv. Han avskyr tråkiga släktmiddagar, är klumpig och tappar ofta skeden i soppan så att det skvätter på någon släktings fina kläder, drar sig gärna undan en stund och stänger in sig i sitt eget badrum där han har fullt med serietidningar och böcker, och en kikare som står uppställd framför fönstret. Jag gillar också storyn - det här med att bli så pass modig så att han åtminstone vågar prata med Ofelia. Och illustrationerna gillar jag också. Och mormor Clara, henne glömde jag! Mycket passande, för hon glömmer nämligen också allting. Var hon bor, vem Rolf är, vem hon själv är... Utom när hon spelar poker, för då är hon skärpt och minns allting.

Hoppas verkligen det kommer fler böcker om "Rika Rolf".

Titel: Tusen tips till en fegis
Serie: Rika Rolf
Författare: Eva Susso
Illustratör: Benjamin Chaud
Utg år: 2013
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? 7 - 12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar