torsdag 27 februari 2014

Joel spelar innebandy: Första träningen

En börja läsa-bok som handlar om innebandy - gissa om den är välkommen?? Om! Det finns mängder av börja läsa-böcker som är bra. Som är roliga, som är spännande, som handlar om djur, drakar, spöken, vardagsliv....Men det finns konstigt nog inte så många börja läsa-böcker som handlar om sport. Och det finns alltid några barn i varje klass som endast och allena vill läsa om sporter av olika slag. De kanske knappt kan läsa men står ändå och bläddrar längtande i tjocka böcker om NHL-hockey eller tummar på Ludde-böckerna. Klart de får låna dem ändå (och titta på bilderna om inte annat) - men för lästräningen behöver de börja läsa-böcker. Och de har ju läst alla böckerna om Kasper och Mark och de där om hockey redan, säger de.

Hur är den då, Första träningen? Jo - den håller vad den lovar. Ett fåtal textrader per sida. Ofta även pratbubblor i illustrationerna med text i versaler. Boken är precis lagom lättläst. Och den handlar om...ja, om innebandy.
Joel har testat lite andra sporter, men inte trivts. I fotbollen fick han mest sitta på avbytarbänken när det var match. I tennis saknade han att vara en av ett lag, i hockey var det jobbigt att hålla balansen på isen. Men pappa spelade innebandy när han var yngre, så nu får Joel låna hans gamla klubba och vara med på sin första innebandyträning.

Träningen skildras, rakt upp och ner. Det är uppvärmning, det är passningsträning, träning av skott på mål och träningsmatch. Det är ingen rafflande handling, ingen underfundig humor - det är bara precis just det här: en lättläst bok om sport, om innebandy. Bra det - det var precis vad jag väntade mig och ville ha.

Första träningen är den första boken i det som glädjande nog verkar bli en serie, "Joel spelar innebandy" (nästa bok heter Utvisningen). Vad bra! För jag vill ha fler böcker om Joel att sätta i händerna på de där sporttörstande nybörjarläsarna.

Titel: Första träningen
Serie: Joel spelar innebandy
Författare: Åsa Oxenmyr
Illustrationer: Ingrid Flygare
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? 6-9 år


5 kommentarer:

 1. Den här ska jag skaffa till Lillebror O som inte så gärna läser, men väldigt gärna spelar innebandy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då låter det här som en perfekt bok för honom!

   Radera
 2. Håller med. Mycket välkommet med en börja-läsa-bok som handlar om sport. Finns inte många som du skriver. Och den potentiella läsekretsen är stor...

  Men det jag funderat på sista tiden (då jag läst romaner av Gabriella Ekström) är varför det inte finns så många romaner (framförallt inte vuxenromaner) överlag som handlar om eller utspelar sig i sportens värld? Så mycket dramatik som finns att hämta där. Är kombinationen sportintresserad + författare alltför ovanlig kanske?

  Jag hittade böckerna om orienteringstjejerna hos dig för länge sen. Tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har ju helt rätt! Har funderat en stund nu men kommer inte på många vuxenromaner om sport. Några biografier är väl det enda jag kommer på, och det är ju inga romaner. Inte konstigt då att Zlatan-boken lånas så mycket, kanske? Undrar om inte såna böcker hade fått många läsare. Kombinationen sportintresserad + författare är väl inte konstigare än kombinationen krim/deckare + författare. Jag menar - hur många är egentligen djupt insatta i polisarbete bara så där? Då kan de väl lika gärna bli insatta i sportförhållanden och spännande tävlingar och förlägga böckerna dit?
   Vi kanske skulle slå oss på författandet och göra något åt det!

   Radera
  2. Ha ha...håller mig till att läsa och bokblogga ... Har iallafall skapat en tag 'sport' på vår blogg. Få se om den fylls på framöver...

   Radera