torsdag 20 februari 2014

Spejarens lärling 2 - Det övergivna landet

Tur att det är sportlov här och att barnen är lediga. För igår kväll blev det sen sänggång för dem och allt är "Spejarens lärlings" fel. Vi läser den som högläsning (här har jag skrivit om Gorlans ruiner som är första boken i serien) och igår kväll när vi började läsningen så satte The Gigantisk Slutstrid i Det övergivna landet igång. Allt såg hotfullt ut, huvudpersonen Will var tillfångatagen av fienden och...jag fick inte sluta läsa. Barnen satt i princip och piskade mig på låren när jag visade tecken till utmattning och ska-vi-kanske-vänta-med-resten-till-i-morgon-antydningar i rösten. För Det övergivna landet är spännande. Väldigt spännande. Särskilt de sista fyra kapitlen när man börjar ana att "nä, det här kanske ändå inte kommer att lösa sig???"
Så, ja. Jag läste ut boken. Rösten var lite hes på slutet och klockan mycket - men vad gör man inte för sina barn när de BER en läsa högt (och har sportlov...)(och man själv tycker det är himla spännande)?

Så jag fortsätter glatt att propagera för serien "Spejarens lärling" som högläsning. Fast för lite större barn. Det är lite blod och död och monster i den, och en hel del svåra ord - men från nio år och uppåt är perfekt. Givetvis ska den även sättas i händerna på barn som vill ha spännande fantasy och inte alltför komplicerade böcker (som ju fantasy ofta tenderar att vara med många personer och många olika sidointriger).

Det övergivna landet fortsätter i princip där Gorlans ruiner slutade. Den superduper-onde, elake och fule Morgarath (galen är han också konstateras det) bygger upp sina hemska arméer bestående av wargaler som han styr medelst telepati. Araluen ska invaderas! De som besegrade Morgarath för 16 år sedan ska hämnas på! Särskilt den där eländige spejaren Halt ska det hämnas på! Honom har Morgarath tänkt ut något särskilt elakt för...det var nämligen Halts fel att Morgarath förlorade då för 16 år sedan och även om Morgarath i princip hatar allt och alla (utom sig själv) på ett klassiskt ondskefullt sätt så hatar han spejaren Halt över alla andra.

Att spejaren Halt har tagit sig en lärling, Will, har Morgarath ingen aning om. Då hade han hatat Will också, av bara farten. Nu blir det denne spejarlärling Will som tillsammans med Horace och Evanlyn (som dyker upp i början på den här boken) upptäcker att Morgarath håller på att bygga en bro i bergen, för att på så sätt kunna transportera sin wargal-armé in i Araluen och kunna anfalla kungens armé i ryggen. Det är bron som är på framsidan av boken, och som man kan se blir det snart ett väldigt eldande runt den. Och Morgarath får stor anledning att sätta upp även Will på sin vill-döda-lista.

Jag hade vaga planer på att bryta av högläsandet av "Spejarens lärling"-serien med någon annan bok innan vi återvände. Matilda av Roald Dahl, till exempel, som är en fantastiskt rolig bok. Men nu får Matilda garanterat vänta ett par veckor, för ikväll ska det läsas om Will igen. Vi fortsätter förstås med I krigarkungens sal, tredje boken om "Spejarens lärling". Jag vågar inte göra annat. Det övergivna landet slutar nämligen med en av de elakaste cliff-hangers jag stött på i böcker för mellanåldern.

Titel: Det övergivna landet
Serie: Spejarens lärling 2
Orginaltitel: Ranger's Apprentice - The Burning Bridge
Författare: John Flanagan
Översättare: Ingmar Wennerberg
Utg år: 2007
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-15 år, och högläsning från ca 9 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar