fredag 28 februari 2014

Ett halvt ögonbrynslyft

Nu ska det bokbloggsjerkas - men den här veckan blir mitt svar på Annikas fråga rätt kort, trist och negativt. Hon frågar:

Har du gjort några fynd på bokrean i år? Om ja, vilken bok är du särskilt sugen på att läsa? Om nej, vad fällde avgörandet för att du bestämde dig för att avstå?

Jag är en bokläsare. Jag är inte någon bokägare. Jag känner inte det minsta sug efter att vilja ÄGA böckerna jag läser. Vi bo i ett litet och gammalt hus där de flesta väggarna är sneda eller låga och de flesta rummen är helt dysfunktionella pga alla dessa o så charmiga snedtak (men o så svårt att möblera). Vi har alltså inte plats för så många böcker. Den enda bokhyllan vi har är smockfull med alla de klassiker jag en gång kände att jag behövde äga, och så oäkte makens tjocka thrillerserier som han fortfarande känner att han behöver äga. Och det jag vill läsa, det lånar jag på biblioteket - så klart, jag jobbar ju på ett bibliotek och släpar hem oerhörda mängder böcker jag tror att jag ska hinna läsa. Finns de inte där jag jobbar så lånar jag friskt från grannkommunernas bibliotek - det är inga långa avstånd här i sydvästra Skåne...

Visst. Det händer att jag köper enstaka böcker. Typ tjocktjocka fantasyböcker på engelska som nästan inga bibliotek köper in. Men det är inte ofta. Och jag hittar dem med största sannolikhet inte på bokrean.

Så detta får bokrean alltså i reaktion från Carolina: ett halvt ögonbrynslyft.

Har inte kollat några kataloger, har inte kollat på e-bokhandlarna. Har jag läst om någon titel som finns på rean så är det hos mina fellow-bokbloggare. Någon titel som jag redan läst. Kanske någon titel som jag tänkt läsa någon gång i framtiden (men då som lånebok).

Antal böcker jag tänker köpa är alltså: 0
Antal böcker jag tänker tipsa om är: 0
Antal jublande reaktioner efter att någon har läst det här inlägget: 0

48 kommentarer:

 1. Nej, du har fel. Jag jublar för jag fick inga boktips här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Ändrar genast till: Antal jublande reaktioner: 1

   Radera
 2. Haha, det är nästan exakt så jag känner också. Min sambo släpar hem böckerna åt mig, det är enda skillnaden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha - en fellow-bibliotekarie med starka armmuskler! Bra att ha en sån sambo.

   Radera
 3. Jag har heller inget behov av att äga böckerna då jag endast läser dem en gång.. Det kan dock finnas vissa undantag då jag vill äga dem, men rent rationellt så vet jag att det är onödigt.. Men vem är alltid rationell? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä - rationell och böcker ihop låter inte bra...

   Radera
 4. Jag lånar också mycket på bibblan, och har bara köpt två böcker på rean...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur ofta man lämnar tillbaka sina böcker försent...

   Radera
  2. Haha...sant! Fast de får bli väldigt många och väldigt sena innan de blir lika dyra som att köpa böcker.

   Radera
 5. Svar
  1. Bibliotek och e-böcker är toppen, men jag vill äga också, fast sällan jag hittar mina böcker på bokrea.

   Radera
  2. Hade jag haft ett mycket större hus så hade nog även min lust att äga ökat.

   Radera
 6. Jag brukar fundera över om jag vill LÄSA boken eller om jag vill ÄGA den. Ibland är det det ena, ibland båda. Det är tur att det finns bibliotek!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tur! Det är väldigt sällan jag känner sorg över att behöva lämna tillbaka en lånad bok.

   Radera
 7. Jag jublar! Biblioteket är bästa stället.

  SvaraRadera
 8. Jag vill gärna äga mina böcker, drömmen är att ha ett eget privat bibliotek hemma. Men samtidigt förstår jag charmen med att gå på biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag haft typ ett stort lantgods eller så, då hade jag också velat haft ett privat bibliotek. Gärna med en brasa och sköna läsfåtöljer. Då hade jag troligen också haft så mycket pengar att jag hade köpt alla böcker jag ville ha (oavsett bokrea eller ej...) och fyllt varenda hylla, gärna i flera våningar.
   Men. Jag har ett litet hus. Ett mycket litet hus.

   Radera
 9. Jag har heller inte handlat på rean. Men jag gillar att äga böcker, så mina skäl är helt andra :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag verkar verkligen inte vara ensam om att inte handla på bokrean :)

   Radera
 10. Jag har inte sånt stort behov att äga mina böcker däremot tycker jag det är skönt att få läsa de i min egen takt och när jag har lust. Om jag lånar på biblioteket blir jag ofta stressad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du förstås rätt i - lånetiden stressar lite.

   Radera
 11. Jag gillar att äga böckerna, så jag har köpt hem 8 under rean :)

  SvaraRadera
 12. Haha, jag blir faktiskt lite avundsjuk på att man kan känna så :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt - skaffa dig ett pyttelitet hus så fixar det sig :)

   Radera
 13. Jag har börjat luta åt att inte behöva äga böckerna men ett par om året vill jag ha:). Bibliotek är en fantastiskt uppfinnig!

  SvaraRadera
 14. Problemet med bibblan är det här med lånetiden...plus att jag då inte kan gå omkring och fingra på böckerna när jag ska bestämma vilken som ska bli nästa bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha - fingrande är viktigt? Jag fingrar med med sinnet, liksom, läser bokbloggar och min egen vill-läsa-lista och så. Fast så ibland dyker det upp någon bok på biblioteksjobbet som bara sätter sig i händerna på mig och säger "läs mig. NU".

   Radera
 15. Jag köper på rea, loppis och lyssnar på böcker och lånar på bibblan. Har en bokhylla att fylla med böcker också.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många ställen - det blir många böcker, det. :)

   Radera
 16. Jag älskar att äga böcker, men just nu är mina böcker helt överbefolkade. Tur att jag har en mamma, dotter och granne som gärna tar emot böcker när jag vill bli av med lite!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också skänkt böcker till svärmor och grannarna. Det känns rätt bra, det där.

   Radera
 17. Jag har inte heller handlat nåt på bokrean i år, i alla fall inte än.. och då jobbar jag inte ens på bibliotek, jag bara lånar böcker där!

  SvaraRadera
 18. Önskar jag kunde få min hjärna att tänka likadant, eftersom jag ju har tillgång till en värld av böcker på bibblan där jag jobbar, men tyvärr är det lite värre med engelska ungdomsböcker. Så jag köper till slut själv och det som inte platsar i min hylla skänker jag till jobbet:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har jag också gjort, faktiskt, köpt engelska ungdomsfantasy och sedan skänkt till jobbet om jag tror att det är någon i skolan som vill läsa dem.

   Radera
 19. Platsbrist är en bra anledning till att köpa färre böcker och låna mer. Snart är mina hyllor också fulla och det finns inte mer plats för fler. Ert hus låter förresten fantastiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi trivs alldeles förträffligt där (utom just det där med bokhylleväggbristen). Det är ett hus perfekt för läsning - så litet att man kan strunta i städningen :)

   Radera
 20. Jag älskar att äga böckerna. Tyvärr för bokhyllorna och plånboken...

  SvaraRadera
 21. Ägandet har blivit mindre och mindre viktigt för mig med, men har väldigt svårt för att rensa ut gamla trotjänare. Lättare med nya böcker som jag inte har en så "personlig" relation till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gamla trotjänarna är de som fått stanna hos mig med. Det som har rensats ut har mycket varit sånt jag inte köpt själv.

   Radera
 22. Jag borde följt ditt exempel, jag har redan alldeles för stora högar med olästa böcker liggande här hemma... Men å andra sidan har jag massor av nybyggda bokhyllor som längtar efter att fyllas med böcker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nybyggda tomma bokhyllor verkar vara en bra anledning till bokreaköp :)

   Radera