torsdag 20 mars 2014

Lättläst för mellanstadiet: böckerna om Emil 11

Lättlästa böcker för barn på mellanstadiet behövs. Jag tänker på böcker som passar de barn som fortfarande har det väldigt svårt med läsningen, men som tycker att det känns jobbigt att fortfarande gå till hyllan med börja läsa-böcker när kompisarna läser tjockare böcker utan bilder. Och visst finns det lättare kapitelböcker (Hcf) de klarar av - men jag blir så glad när det kommer böcker som både är lättlästa men ändå vänder sig till barnen på mellanstadiet med ämnen som inte är för barnsliga.

Som den nya serien om "Emil 11" av Thomas Halling (från Nypon förlag som ju specialiserar sig på lättlästa böcker för alla åldrar). Jag har läst de två första böckerna i serien, och gillar.

I Skolfotot sitter Emil och bästisen Zoran och tittar i den alldeles nya fotokatalogen. Och det är tjejerna de tittar på. Zoran tittar särskilt på Lina, som det visar sig att han är ihop med, och kan nu inte Emil bli ihop med Linas bästis? Det vore ju så praktiskt. Om om nu inte bästisen passar så kan han väl fråga chans på Karro? Hon är ju också snygg. Emil tycker det hela är lite pinsamt, men vill inte säga som det är till Zoran - att han redan är kär i någon annan men inte vågar fråga chans på henne.

I Hemlig hamster har vi ett par (som vanligt) oförstående föräldrar som inte begriper att Emil faktiskt behöver ett husdjur. Mamma är tydligen allergisk, men pappas argument är ungefär att "jag hade minsann inget husdjur när jag var liten". Och vilken elvaåring köper det? Inte Emil, i alla fall. Han vill ha ett husdjur. Helst en hamster. Helst den lilla vita hamsterungen som finns i djuraffären där Emil brukar hänga efter skolan.
Så Emil tar saken i egna händer och köper en hamster ändå. Inte den lilla vita. Nej, han letar upp någon skum privat hamsterförsäljare på blocket och köper hamster, bur och hela kittet för trehundra kronor och smugglar sedan in det på sitt rum. Väl där kommer han på att det här med att ha en hemlig hamster kanske inte funkar? (nej, säger den här mamman som läser, dina föräldrar kommer garanterat att upptäcka den ungefär inom fem minuter efter det att de kommit hem från jobbet) Ledsamt nog är det lite av en runt-hörnet-garanti för den här hamstern Emil har köpt via Blocket, för morgonen efter köpet ligger hamstern stendöd i sin bur. Tragedi och elände.

Kärlekslängtan och insmugglade hamstrar, mellis med bästisen och åtta rostade mackor var före innebandyträningen, skolfotobetraktande, gråt och fnissiga telefonsamtal från flickor...det är en bra vardagsblandning och inte det minsta barnsligt. Ändå mycket lättläst. Bra!

(Tredje boken om Emil 11 heter Bara bråk)

Titel: Skolfotot + Hemlig hamster
Serie: Emil 11
Författare: Thomas Halling
Illustrationer: Kenneth Andersson
Utg år: 2013 + 2013
Förlag: Nypon förlag
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 8 - 12 årInga kommentarer:

Skicka en kommentar