söndag 9 mars 2014

Oändligt goda skäl till att läsa en bok

Linda på enligt O skickade en förträfflig lista till mig. Det är en lista över skäl till att läsa en bok - och som vi alla vet så finns det oändligt antal goda skäl till att göra det. Listan startades hos Boksystrar och har sedan varit hos En bok om dagen, Hyllan, What You Readin?, ...och dagarna går innan den via enligt O hamnade hos mig.

Det är redan en fantastisk lista med väldigt bra skäl till att läsa en bok - men jag kom på en hoper skäl till. Efter lite beslutsångestande i allmänhet bestämde jag mig för detta:

7. En bok kan innebära en total avkoppling från ett annars stressigt liv.

Hittar jag en bok som totalt suger in mig i en bra handling, en bra miljö och intressanta karaktärer (och jag blir ofta insugen i såna böcker) - då glömmer jag totalt bort allt det där som annars gnager på mig. Det borde dammsugas, för gruset knastrar under fötterna? Äsch, det blir inte grusigare för att jag väntar med dammsugandet tills i morgon. Vi borde börja oroa oss och fundera över sonens gymnasieval? Säkert - men just nu är jag i Westeros och kan inte störas. Trädgården har vaknat, hördu! Ut och klipp ner saker som är döda, bind upp saker som hänger och plantera saker som ska växa? Mmmmm....men just nu Har Jag En Väldigt Bra Bok.

Böcker - det ultimata botemedlet mot stress.
(men märk väl: då ska inte böckerna i sig vara stressmedlet, typ något som ska läsas för jobbets skull, eller recenseras ett visst datum eller så...)

Nu skickar jag vidare listan till Argentina och Lingonhjärta. Din tur att bestämma dig för ett skäl till att läsa böcker att lägga till listan...

10 kommentarer:

 1. Bra skäl, tänkte på det också. Läsning är min bästa avstressare! Det blir en riktigt bra lista!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Den får vi publicera, och publicera igen, när den är klar.

   Radera
 2. Fantastiskt bra själ och det första som dök upp i mitt huvud också. Har nämnt det förr men här läser man i tunnelbanan stående hängandes i stången med en arm och boken i den andra för att inte stressa upp sig över att det inte finns något syre kvar för att det är så trångt :) Bästa stressbehandlingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som det enda sättet att överleva en sån tunnelbaneresa. Åh, jag hade nog nästan fått panik. Men med en bok så kanske...

   Radera
 3. Och framförallt gör läsningen det möjligt att en stund vara någon helt annanstans. Fantastiskt, egentligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Någon helt annanstans där det är vackert/otäckt/främmande/alltmöjligt men där inte mina måsten får följa med.

   Radera
 4. Den här är min favorit ;-) Jag hade aldrig tagit mig igenom den värsta sorgen efter pappa om jag inte haft böckernas värld att fly in i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att det kan vara en hjälp i så många olika situationer. Sorg, saknad, hemlängtan...trista väntrum, oro...

   Radera