tisdag 8 april 2014

Alcatraz versus the Evil Librarians

Det här är roligt. Det börjar roligt, fortsätter småfnissigt och är fullt med intelligenta festligheter. Fast efter ganska kort tid ledsnar jag på allt det roliga och vill inte läsa vidare. Troligen är det eftersom jag är en bibliotekarie, och per se är en ond person.

Alcatraz Smedry (och ja, han är döpt efter fängelset) är, som han själv förtydligar ungefär 542 gånger, inte någon bra person. Han har gjort mängder av styvföräldrar totalt besvikna och var han än går och vad han än gör så har han sönder saker. Det bara händer. Sina egna föräldrar kommer han inte ens ihåg. Till sin trettonårsdag kommer det ett paket till honom som är från hans föräldrar - det enda arvet han fått efter dem. Det är en påse sand.

Dagen efter sandpåsen har kommit dyker det upp en märklig man som påstår sig vara Alcatraz farfar (eller morfar - detta grandfather är väldigt praktiskt ända tills det ska översättas till svenska). Ungefär samtidigt som han dyker upp blir den där påsen med sand stulen och mystiska människor dyker upp i huset och hotar Alcatraz med pistol. Farfar Smedry påstår att alltihop är en enda härva av ondskefulla bibliotekarier som tänker använda den där påsen med sand för att nå världsherravälde.

Eller nåt.

Det är alltså väldigt skruvat och väldigt roligt - men blir också väldigt snabbt alldeles för mycket. Åtminstone för mig. Det som gör att jag inte får flyt i historien är att berättaren ("jag", dvs Alcatraz Smedry) ideligen, ideligen stannar upp i berättandet för att vända sig till läsaren med olika förtydliganden (varav ungefär hälften går ut på att förklara att han inte är någon bra person  och därför gör som han gör i olika situationer). Det är ungefär samma berättarstil som i böckerna om syskonen Baudelaire av Lemony Snicket, fast där tog nog en hel bok innan jag tröttnade på stilen. Här tog det bara några sidor.

Förutom syskonen Baudelaire påminner den här boken faktiskt om Harry Potter också . Det finns nämligen två världar: Free Kingdoms och Libraria (eller the Hushlands). The Hushlands är ungefär där vi bor medan Free Kingdoms har en helt annan verklighet med bilar som kan styra sig själva och hus som kan se små ut på utsidan men är gigantiska slott på insidan. Det är alltså ungefär som mugglarvärlden och trollkarlsvärlden när personer och saker från Free Kingdoms börjar röra sig i the Hushlands.

Även om jag snabbt tröttnade på berättarstilen så tilltalar själva grundstoryn mig - att det finns en sekt med onda bibliotekarier som vill ta över världen. Eller om det är alla bibliotekarier som är onda - jag läste inte tillräckligt långt för att förstå om det var någon skillnad. Någon som vill vara med och starta en ond bibliotekariesekt, med mål världsherravälde?

Titel: Alcatraz versus the Evil Librarians
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2007
Köp den till exempel här eller här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar