onsdag 2 april 2014

Kul med hamstersnor

Kombinationen zombies + pojke-önskar-sig-och-får-ett-eget-husdjur? Jo, men visst. Den kommer att gå hem.
(men jag höll på att gäspa käkarna ur led medan jag läste)
(fast jag är snart 47 och borde nog inte få yttra mig)
(i just sådana här fall, i alla fall)

OK. Joe är i tioårsåldern, och önskar sig en hund mer än något annat. Tyvärr kan han inte få en hund eftersom hans mamma är allergisk. Men det där ska det bli ändring på. (husdjursinnehavandet alltså, inte mamma-allergin, tråkigt nog) Gammelmorbror Indiana...förlåt...Charlie anländer på en blixtvisit, iförd "safarikläder". Han har precis varit i Egypten och upptäckt begravda pyramider och annat skoj. Indiana ger Joe en liten svart amulett i form av Anubis, och säger att den faktiskt kan uppfylla en önskan (men bara en, så "tänk dig för innan du önskar"). Joe tänker sig ordentligt för i ungefär 3 sekunder innan han förstås önskar sig...inte en hund men ett eget husdjur.

Och husdjuret kommer. Tyvärr inte en hund eller något annat gullegulligt som kan klappas på. Nä. Det kommer en odöd hamster trippande. Eller, inte ens trippande. Troligen är "lufsande" ett bättre ordval för han är smällfet, rödögd och tuggar i sig allt han kan hitta. Typ pennor, strumpor och Joes frukost. Han är dammig, ohyfsad och rapar otäckt när han ätit lök. Och han förklarar för Joe (ja, givetvis kan han prata) att han inte får komma till hamsterhimlen förrän han har löst sitt problem, som är att berätta för sin förre ägare att han tyvärr är död eftersom den förre ägarens mamma råkade suga upp honom med dammsugaren.

Låt mig helt enkelt få säga så här: Detta är en användbar bok. Sätt den i händerna på dem som uppskattar rödögda, feta hamstrar som nyser hamstersnor över ägarens händer och som tycker det är helgalet, vansinnigt kul med rödögda, feta hamstrar som får för sig att äta tvål, pennor och svettiga strumpor. Det finns många läsare som gör det. Säkert. (bara inte jag)(men jag är snart 47 och har vuxit ifrån fnissa-åt-hamster-snor-grejerna)

Det är roliga bilder också. På en bild nyser hamstern så mycket att hans ena öga trillar ur. Han kan sätta tillbaka det.

Titel: Hungriga hamsterns återkomst
Serie: Zombiedjur
Författare: Sam Hay
Orginaltitel: Undead pets: Return of The Hungry Hamster
Översättning: Carla Wiberg
Illustrationer: Simon Cooper
Utg år: 2014
Förlag: Berghs
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

2 kommentarer:

  1. Också köpt. Inte läst. Och känner inte någon större lust att göra det heller längre. Men den blev utlånad på båda skolor inom några dagar, så det kan nog ge sig ändå...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev utlånad direkt här också - det fanns som väntat ett antal hamstersnor-fans som genast ville ha den :)

      Radera