söndag 27 april 2014

Carolinas fantasy tio-i-topp

Jag återpublicerar här ett inlägg jag skrev i början på året när jag fortfarande bloggade på LitteraturMagazinet. Jag har nämligen en tanke nu att jag ska ha lite listor här på bloggen. Den här fantasylistan är en start, men jag kommer inte att nöja mig med att ha den som tio-i-topp utan tänker glatt lägga till flera böcker på den så småningom. Bubblare just nu är Brandon Sanderson, men jag vill få läst åtminstone hela Mistborn-trilogin innan han läggs till.

OK - stilpoäng till den som ser från vilken bokframsida jag plockat den här detaljen :)
Så här skrev jag:

Mitt bokliga nyårslöfte gick i stort ut på att jag skulle låta mig själv återvända till fantasyläsandet så mycket jag kunde. Det har alltid varit min favoritgenre, och jag har plöjt ett antal gigantiska luntor genom åren. Senaste åren har jag av olika anledningar inte ägnat tillräckligt mycket tid åt mina älskade fantasytegelstenar men nu ska det bli ändring på det.

Så som en liten inledningsfanfar för alla kommande inlägg om andra världar, listiga trollkarlar, fantastiska svärd med egna namn, ohyggliga monster och ondskefulla härskare presenterar jag här en lista över de fantasyböcker jag tyckt om allra mest.
Jag kan ha missat någon – större delen av mitt läsliv har jag nämligen inte fört läsdagbok eller bloggat, och hur märkligt det än är så glömmer man bort mycket av det man läst. Även om det var aldrig så bra. Dessutom gjorde jag för några år sedan något oförlåtligt – jag rensade bokhyllorna därhemma rejält, och någon ond ande viskade då i mitt öra att ”de där fantasyböckerna är tjocka och tar förfärligt mycket plats. Du kommer aldrig att läsa om dem. Gör dig av med dem.” Jag skänkte bort dem. Långa fantastiska serier som var som goda vänner…åh! vad jag har ångrat mig sedan dess.
Så inlägget börjar med tio böcker/serier, och om det sedan poppar upp någon titel eller serie i huvudet som jag alltså glömt att jag har läst eller ägt eller så – ja, då kompletterar jag glatt i efterhand. Kommentera gärna nedan med egna favoriter som antingen då blir påminnelser för mig – eller blir lästips till mig.

1. J.R.R. Tolkien – The Lord of the Rings (The Fellowship of the Ring - The Two Towers - The Return of the King)
På svenska: Sagan om ringen/Härskarringen/Ringarnas herre (Sagan om ringen/Ringens brödraskap - Sagan om de två tornen/De två tornen - Sagan om konungens återkomst/Konungens återkomst)
Kommentarer överflödiga. Allting börjar här. Jag har läst om den så många gånger att jag har tappat räkningen. För mig ska det vara Åke Ohlmarks översättning, med just det typsnittet.

2. Anne Bishop – The Black Jewels Trilogy (Daughter of the Blood – Heir to the Shadows – Queen of the Darkness)
Jag BODDE i den här boken under ett par månaders tid.
En fantastisk värld, där magi och världsordning och rangordning hanger på vilken färg på juvel ens person har. Miljön är lite ungefärligt helvetet, med karaktärer som Saetan, Daemon och Lucivar. Det är en alldeles fantastisk story, och dessutom har den mycket humor.

3. Robin Hobb – The Farseer Trilogy (Assassin’s Apprentice – Royal Assassin – Assassin’s Quest)
På svenska: Berättelsen om fjärrskådarna (Mördarens lärling – Vargbroder – Mördarens jakt del 1 och 2)
Om en oäkta son till en prins som blir utbildad till att bli kungens lönnmördare. Berättelsen växer och växer och blir till sist något helt oförglömligt. Författaren har sedan skrivit flera bokserier som utspelar sig i samma värld.

4. David Gemmell – The Rigante Series (Sword in the Storm – Midnight Falcon – Raven Heart - Stormrider)
På svenska: Riganterna (Stormsvärd – Midnattsfalken – Korphjärta – Stormryttaren)
Ett folk, Riganterna, blir hotade av ett krigiskt folk i ett annat land (Stone, påminner väldigt mycket om romarna). Jag älskar karaktärerna i den här, och drivkraften för att göra ”onda” saker, funderade mycket över vem som är ”ond” när jag läst den.

5. Margaret Weis & Tracy Hickman – The Death Gate Cycle (Dragon Wing – Elven Star – Fire Sea – Serpent Mage – The Hand of Chaos – Into the Labyrinth – The Seventh Gate)
De första fyra i serien finns på svenska: Dödens port (Drakvingar – Alvstjärna – Eldhav – Ormmagi)
Också en serie som växer enormt efter den första boken när man förstår hur komplex storyn är. Först börjar man lite enkelt läsa om Haplo som utforskar en värld och verkar avogt inställd till det mesta och med dåliga minnen från någon ”labyrint” han inte vill tillbaka till – men sedan förstår man att fem olika världar hänger ihop i en otroligt bra historia.

6. Robert Jordan – Wheel of Time (14 böcker som jag faktiskt inte orkar lista – första heter Eye of the World)
Finns på svenska, alla utom de sista tre böckerna som skrevs av Brandon Sanderson efter Jordans död. Varje engelsk bok blev på svenska två böcker.
Wheel of Time är lång. Och bra. Och oerhört komplex – en fantasyns såpopera med ett myller av karaktärer och intriger att hålla reda på.

7. George R.R. Martin – A Song of Ice and Fire (A Game of Thrones – A Clash of Kings – A Storm of Swords – A Feast for Crows – A Dance with Dragons)(sista två delarna är inte färdigskrivna än men planeras heta The Winds of Winter – A Dream of Spring)
På svenska: Sagan om is och eld (Kampen om järntronen – Kungarnas krig – Svärdets makt – Kråkornas fest – Drakarnas dans)
Och på tal om fantasy-såpopera så är väl detta huvudnumret. Triljoner människor som slåss, intrigerar, gullar med drakar, har sex och är rädda för vintern. Jag tror att det är fjärde säsongen som är igång snart i TV-serien. TV-serien är säkert helt OK, men själv läser jag alla gånger helst böckerna i stället.

8. Lynn Flewelling – The Tamir Triad (The Bone Doll’s Twin – Hidden Warrior – Oracle’s Queen)
Börjar med en liten pojke, Tobin, som bor i ett slott och brukar möta en liten spökpojke bara han kan se. Men givetvis förstår han inte vem han själv egentligen är och vem spökpojken är – svart magi och hela landets öde är inblandade och framför allt första boken i serien är en av de bästa fantasyböcker jag läst, ever.

9. Patrick Rothfuss – The Kingkiller Chronicle (The Name of the Wind – The Wise Man’s Fear – The Doors of Stone (som, obs, ej är färdigskriven än…längta längta längta “men skriv nu då, karl!!”))
På svenska: Berättelsen om kungadråparen (Vindens namn del 1 och 2 – En vis mans fruktan del 1 och 2)
Om allmänt begåvade Kvothe som är en jäkel på att slåss, spela luta, sjunga och göra bort sig och hamna i extremt krångliga situationer. Tegelstenarnas tegelsten – bok två kan man med fördel använda i hemmet som fotpall eller liknande.

10. Katherine Kerr – The Deverry Cycle (Daggerspell – Darkspell – Dawnspell: The Bristling Wood – Dragonspell: The Southern Sea)
På svenska: Legenden om Deverry (Silverdolken – Safirringen – Draktronen – Häxvargen)
(De fyra första böckerna i serien gillar jag väldigt mycket och de platsar på den här listan. Sen hände något, så böckerna om Deverry efter bok fyra är verkligen inte något vidare och jag tar inte upp dem i listningen ovan)
Det speciella med storyn i de fyra böckerna är reinkarnationstanken, men det finns väldigt mycket annat i Deverryvärlden som är bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar