tisdag 19 maj 2015

Måste-äga-måste-äga-måste-äga...

Normalt köper jag inte längre pappersböcker till bokhyllan där hemma. Vi bor helt enkelt i ett litet hus där nästan ingen enda vägg är rak, i normalhöjd och utan fönster. När jag tänker efter är det bara två väggar i hela huset som uppfyller de kriterierna. (skånelänga...) I stället lånar jag böcker på biblioteket, eller köper dem som e-böcker till min Kindle.

Men. Nu har jag plötsligt känt ett stort och oemotståndligt behov av att Äga. Det gäller Brandon Sandersons böcker. Jag älskar hans böcker. De är så galet bra, allihop, och jag håller sakta men säkert på att ta mig igenom allt det han har skrivit. Men i  hyllan står trots mitt klappande Sanderson-hjärta bara tre ynkliga böcker av honom: Mistborn-trilogin. De andra har jag lånat eller så ligger de kvar i Kindlen. Och hur himla praktiskt det än är med den där läsplattan - det är liksom inte samma sak att stirra på en titelrad i mappen "lästa böcker" som att gå och klappa på en bok i bokhyllan. Dessutom vill jag kunna gå tillbaka och bläddra upp särskilt fantastiska passager i Sanderson-världarna, och det är så vansinnigt jobbigt att bläddra i e-böcker.

Alltså: beslut. Köpa alla Sanderson-böcker i pappersformat. Måste Äga.

Började lite försiktigt med Elantris (oj, vad STOR den var som inbunden...?) och Warbreaker. Plus att jag inte kunde motstå den vackra lilla The Emperor's Soul. Igår gick jag på de tunga grejerna: Stormlight Archive. Måste äga, måste äga, måste äga... gick det som ett mantra i huvudet. AdLibris och Bokus hade bara nyutgåvorna i pocket, med fula omslag (jag gillar inte den här nya designen på Sandersons böcker där allt går i den där svartvita stilen), och dessutom uppdelade i del 1 och 2 för varje bok. Ska det vara tegelsten så ska det, tycker jag, och ville ha de "riktiga" utgåvorna. Och hurra! på SF-bokhandeln hade de bägge två. Så nu är monstertegelstenarna The Way of Kings och Words of Radiance på väg hem till mig.

Måste-äga-måste-äga-måste-äga.... givetvis måste jag köpa Mistborn-uppföljarna också. The Alloy of Law är också på väg hem till mig. Shadows of Self och The Bands of Mourning köper jag så fort de kommer ut.

Måste äga-måste-äga-måste-äga... är snart en bit på väg i alla fall!

Så HÄR ska de se ut. Tycker jag.

6 kommentarer:

 1. Är mitt uppe i Sista riket nu ( första svenska delen i Mistborn ) och jag tokälskar det! Vet inte, måste nog kanske ta mig i kragen gällandet det här med att läsa på engelska. Hinner ju bli gråhårig annars innan jag får läsa mer av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar!!
   Sanderson skriver en hel del kortare grejer också. Du kan väl testa något av det för att kolla om du gillar att läsa honom på engelska. Just den där The Emperor's Soul är en pärla!! och på max hundra sidor eller så.

   Radera
 2. Jag tycker att det är lite småjobbigt det här med att du genom ditt hyllande gjort mig också helt övertygad om att jag måste äga alla hans böcker... Jag är ju så totalt övertygad om att det är något för mig (av någon outgrundlig anledning). Har än så länge lyckats hejda mig med argumentet att jag ju kan läsa något av honom först, men nu står jag i begrepp att sätta tänderna i första Mistborn-boken jag också och sen är det väl kört antar jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, hoppashoppashoppas! att du gillar Mistborn lika mycket som jag gör! Det här är långt ifrån miljöbeskrivnings- och kartnördig fantasy (jo, det finns en karta men den är mer ett ornament än något som behöver tittas på), och jag tror att det är något för dig. Sanderson skriver en aldrig på näsan, utan låter en sakta upptäcka och förstå saker längs med vägen. Alltid lite förvirrande i början, men sedan förstår man och i slutet knyts alltid alla lösa trådar ihop.

   Radera
 3. Måste läsa Sista riket snart. Alla verkar ju älska den!

  SvaraRadera