tisdag 5 maj 2015

Dags för en fortsättning. Eller flera...

Nu är det dags. Jag ska läsa fortsättningen. Och inte bara en fortsättning, utan många.

De senaste åren har det nämligen blivit lite uselt med det där. Jag läser massvis med nya böcker, ofta för jobbets skull: att som skolbibliotekarie kunna prata om böcker så att barnen vill låna dem. Men lika ofta är det egentligen för min egen skull - jag kan bara inte låta bli att låna hem de nya böckerna när de kommer till biblioteket.

Ofta blir det då så att jag läser den första boken i en serie. Det är ju den jag visar upp vid bokpraten. Sedan tänker jag alltid att jag ska läsa resten av böckerna i serien sen. Till och med längtar efter dem (och skryter i diverse blogginlägg att "åh, kan inte vänta på nästa bok..." typ). Men det där "sen" kommer liksom aldrig. För när bok 2 i en serie äntligen kommer så packar jag kanske samtidigt upp första boken i en annan, helt ny serie. Eller tre andra nya böcker av författare jag bara måste läsa allt av. Och då får den där bok 2 vänta. Och vänta och vänta och vänta.

Nu har jag en lååååång lista på serier som jag ju VILL avsluta. Och nu är det dags. Jag har utsett sommaren 2015 till att bli "Fortsättningarnas sommar". Det här är böckerna jag kom på nu direkt att jag vill/måste/ska/hallå? läsa fortsättningarna på:

Bläckhjärta - Bläckmagi - Bläckdöd av Cornelia Funke.
Jag läste Bläckhjärta för kanske sju år sen, och var inte helt nöjd med slutet. Men en kollega sa till mig nu när vi såg Cornelia Funke på LitteraLund att "men hallå! du kan inte avsluta serien efter Bläckhjärta! Det är ju de två sista böckerna som är de bästa! Första boken ställer liksom bara upp pjäserna och förutsättningarna - det är sen det sätter igång." Tro det? Jag måste testa.

Reckless - Levande skuggor av Cornelia Funke
Jag älskade ju Reckless! Hur kan det bara komma sig att jag aldrig har läst fortsättningen??Delirium - Pandemonium - Rekviem av Lauren Oliver
Har läst första boken men inte resten...

Matchad - Korad - Utvald av Allie Condie
Samma här - har läst första boken men inte andra eller tredje.Legend - Prodigy - Champion av Marie Lu
Här har jag minsann läste både första och andra boken - men inte tredje och avslutande?! Vad hände egentligen, Carolina??

Divergent - Insurgent - Allegiant av Veronica Roth
Och samma här - har läst första och andra men INTE tredje. Shame on you!

Varelserna: Elias bok - Emmas bok - Fristaden - Uppror av Magnus Nordin
Till och med i den här lätt- och snabblästa serien har jag bara lyckats läsa första boken. Lite till mitt försvar är att de ständigt är utlånade där jag jobbar. Faktiskt. Men på sommarlovet ska jag väl kunna komma åt dem!

En sekund i taget - Spring så fort du kan - Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin
Vad hände? Jag gick och längtade efter andra boken i den här serien, men har inte hunnit läsa den än - och nu bara dök tredje boken upp. Herreminje vad tiden går.

Rör mig inte! - Rädda mig inte! - Sätt mig i brand! av Tahereh Mafi
Jag hade svårt att förlika mig med sättet att skriva i den första boken, men tyckte sedan om boken när jag kom in i den. Sen blev det aldrig av med bok två. Eller bok tre. Nu är det dock så pass många tonårstjejer som jublat av lycka över den här serien (min egen dotter inberäknat, som nu ska läsa om hela serien fast på engelska, bara för att den är sååå bra, mamma) så jag inser att jag nog har missat något.

Det låter som en bra plan, eller hur? Grejen är nu den att när jag nu skrutit om allt detta fortsättningsläsande här på bloggen så tänker jag att det för skams skull måste bli av. Återkommer alltså med rapporter!

Den här serien läser jag nog på engelska, tror jag. Älskar de här omslagen! Och Unite me är två novellas i Shatter me-världen.

4 kommentarer:

 1. Jag är likadan, fattar inte vad som felas mig. Bläckhjärta läste jag för evigheter sedan och jag köpte till och med Bläckmagi för något år sedan. Men har jag läst den? Så hon har skrivit en serie till? Ska se om jag kan låta bli att påbörja den, innan Bläck-serien är utläst... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt att inte vara ensam... Jomen, lite mer lästid hade nog gjort susen. Kanske.

   Vänta du med Reckless - när jag lyssnade på henne i Lund förstod jag det som att den serien kommer att bestå av sex böcker.

   Radera
 2. Jag älskar serier men som bibliotekarie tipsar man ju oftast om första boken så känner verkligen igen mig men jag har i alla fall läst Sofia Nordins böcker och Olivers. Deras böcker gillar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade ju första böckerna i dem.
   Sen finns det ju förstås andra serier som jag faktiskt HAR läst, även fast jag inte behövde läsa mer än första. Men jag vill verkligen läsa de här också.

   Radera